ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Потписан Споразум у области образовања између Републике Србије и Републике Српске

Министар просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије Младен Шарчевић и министарка просвете и културе Републике Српске Наталија Тривић потписали су данас у Тршићу Споразум о сарадњи у области образовања, који предвиђа испуњавање заједничких циљева Републике Србије и Републике Српске према српској дијаспори.

Министар Шарчевић је истакао да је реч  о веома значајном Споразуму.

Ово је само наставак сарадње који омогућава Споразум о  успостављању специјалних паралелних односа између Републике Србије и Републике Српске. Оно што повезује младе људе са ових простора је језик, култура и традиција,  рекао је министар Шарчевић, додајући да ће током данашњег састанка посебно разговарати и о организовању заједничких екскурзија, заједничких такмичења, као и повезивању школа из Србије и Републике Српске.

Министар Шарчевић је истакао да постоји заједничка брига о Србима који живе у дијаспори.

Ми смо за непуне три године основали много српских школа у иностранству, нарочито у Немачкој, Швајцарској, Француској, Италији, Грчкој, Кипру, као и у другим  земљама. Оснивање српских школа у иностранству је у експанзији, навео је министар и додао да се велика пажња тренутно посвећује организацији српских школа у Словенији и Албанији.

Министарка просвете и културе Републике Српске Наталија Тривић оценила је да Споразум ресорних министарства значи много јер њиме дефинише заједнички наступ када је реч о српској дијаспори.

Укључиваћемо ученике из српске дијаспоре у програме који ће се реализовати у Републици Српској и  Републици Србији. Исто тако, предвиђен је заједнички рад наших министарства када су у питању заједнички планови и програми, заједнички уџбеници, наставни кадар у циљу унапређивања васпитно-образовног рада деце у дијаспори, рекла је она.

Стране потписнице су сагласне да ће остваривати сарадњу првенствено кроз заједнички рад на неговању и очувању српског језика Срба у дијаспори,  на заштити српског језика и очувања ћириличког писма, израду заједничког наставног плана и програма и заједничких уџбеника,радити на очувању и развоју српског националног језичког и културног идентитета, као  организовање летњих школа за децу из дијаспоре у земљама матице.  

Данашњем потписивању Споразума и радном састанку присуствовали су представници  Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Министарства просвете и културе Републике Српске, директори школа, као и представници институција које се баве образовањем.

 

Loading