ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Потписан споразум за пројекат „Стручно образовање и запошљавање младих“

Министарство просвете,  Канцеларија за дуално образовање и Национални оквир квалификација и Немачка организација за међународну сарадњу (ГИЗ)  потписали су имплементациони споразум за пројекат „Стручно образовање и запошљавање младих“.

Циљ пројекта је да систем средњег стручног образовања и образовања одраслих буде у складу са потребама одрживог развоја и зелене трансформације.

Министарка просвете проф. др Славица Ђукић Дејановић истакла је да образовни систем треба да одговори изазовима трансформације економије и захтевима за новим технологијама и приступима у складу са циљевима одрживог развоја дефинисаних у Агенди 2030.

„Једна од кључних тема је процес зелене трансформације привреде и спремност образовног система да подржи такву промену. Циљ пројекта је да се образовни систем оснажи да може ефикасно да одговори на изазове кроз афирмацију концепта одрживог развоја, унапређење институционалних капацитета и модернизацију образовне понуде у формалном и неформалном образовању“, рекла је она.

Како је истакнуто, одређени постојећи образовни профили и стручне обуке биће модернизовани интегрисањем зелених вештина, а пројекат ће подржати и развој нових образовних профила и стручних обука који одговарају захтевима зелене технологије и одрживог развоја.

Влада Немачке одобрила је средстава у износу од 3,5 милиона евра за пројекат, који ће трајати до краја 2026. године.

Loading