ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Потписана Мапа пута сарадње Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Заједничког института за нуклеарна истраживања „Дубна“

Делегација Министарства просвете, науке и технолошког развоја, коју су чинили државни секретар проф. др Владимир Поповић и помоћник министра проф. др Виктор Недовић посетила је Заједнички институт за нуклеарна истраживања „Дубна“.

Том приликом потписана је Мапа пута сарадње између те институције и Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

Представници Министарства састали су се са директором Заједничког института за нуклеарна истраживања „Дубна“ академиком Виктором Матвејевим. Такође, академик Матвејев и државни секретар Поповић су потписали и трилатерални Меморандум о разумевању, чија је трећа страна Привредна комора Србије. Овај Меморандум ствара основу за укључивање компанија из Републике Србије у послове које финансира Заједнички институт. 

Током посете одржана је и 5. седница Заједничког координационог комитета Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Заједничког института за нуклеарна истраживања „Дубна“, на којој су усвојене одлуке и прецизиране обавезе које дефинишу наредне кораке у међусобној сарадњи. Део делегације на састанку  Заједничког координационог комитета су били и истраживачи из Института за нуклеарне науке Винча и из Института за физику Београд, који имају вишедеценијску успешну сарадњу са истраживачима из Заједничког института за нуклеарна истраживања „Дубна“.

Представници Министарства просвете, науке и технолошког развоја обишли су  импресивне истраживачке инфраструктуре: Фљоров лабораторију за нуклеарне реакције, Лабораторију за физику високих енергија и Лабораторију за неутронску физику (реактор ИБР-2).

Они су, такође, имали прилику да се упознају и са развојним плановима института „Дубна“, који укључују и изградњу неких од најважнијих истраживачких капацитета на свету.

Loading