ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Потписани споразуми о изградњи два нова вртића у Аранђеловцу и Алибунару и доградњи вртића у Пећинцима

У Министарству просвете данас су потписани споразуми о изградњи два нова вртића у Аранђеловцу и Алибунару, као и споразум о доградњи постојећег објекта у Пећинцима. Споразуме су у име локалних самоуправа потписали председник општине Аранђеловац Бојан Радовић, председница општине Алибунар Зорана Братић и председник општине Пећинци Синиша Ђокић.

Потписивању је присуствовао државни секретар Зоран Касаловић који је том приликом изјавио да је улагање у образовање био и остао један од приоритета Министарства просвете.

Кроз изградњу нових вртића и доградњу постојећих подржавамо родитеље и децу. Верујемо да је подршка развоју и васпитању деце од најранијег узраста врло битна и да представља темељ за њихово даље образовање, али и за срећно детињство и будућност. Управо зато кроз пројекат „Инклузивног предшколског васпитања и образовања“ врло посвећено радимо на томе“, рекао је Зоран Касаловић.

Изградњом новог вртића у Аранђеловцу, који ће се простирати на површини од око 810 метара квадратних, биће обезбеђено 120 нових места за децу која ће бити подељена у 6 група, док ће нови вртић у Алибунару обезбедити 220 нових места за малишане који ће бити подељени у 11 група, а површина новог објекта ће бити око 1450 метара квадратних. За изградњу новог објекта у Аранђеловцу издвојено је око 87 милиона динара, док је за нови вртић у Алибунару планиран буџет од око 156 милиона динара.

Општина Аранђеловац дугује велику захвалност Министарству просвете због поверења које нам је указано да реализујемо један овако значајан пројекат, који ће у великој мери омогућити упис све деце са листе чекања у предшколске установе. Системским радом у изградњу нових објеката и доградњу постојећих,  успели смо да омогућимо упис све деце у вртиће. Ипак, услед значајног повећања броја запослених на територији наше општине у години уписа 2022/2023. поново смо имали одређен број деце на листи чекања. Из тих разлога изградња новог објекта предшколске установе „Дуга“, капацитета до 120 деце представља пројекат од виталне важности и суштинског значаја. Уверени смо да ће одлична сарадња коју имамо са Владом Републике Србије бити настављена и у наредном периоду, на задовољство свих грађанки и грађана општине Аранђеловац”, рекао је поводом потписивања председник општине Аранђеловац Бојан Радовић.

Изградња новог вртића има вишеструки значај и утицај на развој друштвене заједнице у општини Алибунар, где је акценат на што безбрижнијем и квалитетнијем одрастању малишана у савремено опремљеном амбијенту који нови објекат носи са собом. Такође важно је напоменути да ће се створити услови за проширење постојећих капацитета, нова запослења стручног кадра у инклузији деце. С поносом кажемо да ће ово бити најзначајнији пројекат који ће бити реализован у нашој општини у сфери образовања последњих година“, изјавила је председница општине Алибунар Зорана Братић.

Доградњом постојећег објекта у Пећинцима, који ће обезбедити додатних око 560 метара квадратних, прошириће се капацитети за 80 нових места. Деца предшколског узраста биће подељена у 4 групе. Инвестиција је вредна око 56 милиона динара.

За општину Пећинци је ово једна од најзначајнијих инвестиција, јер нам решава један од горућих проблема – недостатак простора у вртићу. Тај проблем је највише изражен управо у Пећинцима и Обрежу. Овом инвестицијом за коју смо данас потписали уговор решићемо проблем са простором у Пећинцима, а ускоро очекујемо и почетак реконструкције вртића у Обрежу, чиме би проблем био решен практично у целој општини. Све то не би било могуће без подршке председника Републике и Владе Републике Србије, којима смо захвални што имају разумевања за потребе грађана пећиначке општине“, рекао је председник општине Пећинци Синиша Ђокић.

Министарство просвете, у сарадњи са Светском банком и уз подршку локалних самоуправа, спроводи пројекат изградње нових вртића и доградње постојећих у оквиру пројекта „Инклузивног предшколског васпитања и образовања.“  Овај пројекат, осим проширења капацитета, посебну пажњу посвећује и унапређењу предшколског васпитања и образовања кроз увођење Нових основа програма, као и знања и вештина стручних кадрова кроз менторску подршку и обуке за око 12.000 васпитача. Битан аспект Пројекта је и комуникација и подршка породицама са малом децом, а посебно породицма из осетљивих друштвених група.

 

Loading