ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Потписани споразуми о реконструкцији и изградњи вртића у Сремској Митровици, Житорађи и Дољевцу

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић потписао је данас споразуме са челницима Сремске Митровице, Житорађе и Дољевца о реконструкцији и изградњи вртића у тим локалним самоуправама.

Захваљујући пројекту „Инклузивно предшколско васпитање и образовање“, које се финансира из зајма Међународне банке за обнову и развој (IBRD), биће повећан број слободних места за децу узраста од три до пет и по година, посебно за децу из осетљивих друштвених груша.

Циљ нам је да овим пројектом дођемо до 17.000 нових места у Србији и да он буде покретач изградње додатних капацитета, не само кредитом Светске банке, него и кроз оптимизацију мреже коју радимо, али и средствима која ће бити удружена од локала, Републике и компанија, објаснио је министар просвете Младен Шарчевић.

Како је истакао циљ је да обухват деце буде попут оног у развијеним државама и да активности не буду пуко чување деце, већ и примена новог курикулума за предшколце, који је оцењен као један од три најбоља у Европи.

Министар је објаснио да су у првој фази изабране општине Житорађа (21 милион динара), Дољевца (28 милиона динара) и Сремске Митровице (103 милиона динара) јер су биле спремне и обезбедиле услове за изградњу, односно реконструкцију.

Време кредиту истиче. Зато молимо све самоуправе које аплицирају и које се налазе на списку да то схвате најозбиљније, јер неће бити никаквог прескакања у одабиру, нити регионалног нити политичког, већ ће бити само они који су спремни да уђу у поступак, поручио је министар.

Градоначелник Сремске Митровице Владимир Санадер истакао је да је у том граду велики проблем са смештајем предшколске деце, превасходно због, како је рекао, све већег запошљавања младих.

Наш објекат налази се у приградском насељу Лаћарак и имаће нових 140 места за децу. Пројекат је завршен, дозволе су спремне и испунили смо све услове. Ускоро расписујемо тендер и већ у јуну почињемо са градњом, рекао је Санадер.

Он је додао да се та локална самоуправа припрема и да сама прошири капацитет предшколских установа у том граду.

Желимо да задовољимо све потребе, јер сада на листи чекања имамо око 180 деце, рекао је Санадер.

Loading