ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Потписани уговори о изградњи четири нова вртића у Крагујевцу, Чачку, Алибунару и Пећинцима

Потписивањем уговора у Влади Републике Србије, најављена је изградња четири нова вртића, у Крагујевцу, Чачку, Алибунару и Пећинцима. Уговоре су потписали министарка просвете проф. др Славица Ђукић Дејановић, – в.д.начелника Градске управе за развој и инвестиције града Крагујевца, Дејан Ружић, заменик градоначелника града Чачка – Владан Милић, председница општине Алибунар –  Зорана Братић, председник општине Пећинци – Синиша Ђокић и представници извођача радова.

Изградњом четири нова вртића биће обезбеђенo укупно 690 нових места за децу предшколског узраста, а укупна вредност инвестиције је већа од 522 милиона динара.

Изградњом новог вртића, у крагујевачком насељу Ердеч, биће обезбеђено  270 места за малишане. Простираће се на 1700 квадрата , а у његову изградњу биће уложено око 200 милиона динара.

За изградњу новог вртића у Чачку издвојено је више од 110 милиона динара, а биће обезбеђено 120 нових места за децу која ће бити подељени у шест група. Нови вртић  простираће се на око 1200м2.

Изградњом новог вртића у Алибунару биће обезбеђено 220 нових места за малишане који ће бити подељени у 11 група, а  површина новог објекта ће бити око 1450 м2. Вредност инвестиције је око 156 милиона динара.

Доградњом постојећег објекта у Пећинцима, биће обезбеђно додатних 80 места за децу која ће бити распоређена у четири групе, а површина објекта је око 560 м2. Инвестиција је вредна преко 45 милиона динара.

„Изградњом нових и доградњом постојећих објеката Министарство просвете наставља са радом на испуњењу стратешког циља, а то је ширење капацитета као и унапређење система предшколског васпитања и образовања на свим нивоима. Данашњим потписивањем Уговора обезбедићемо 690 нових места, а наш крајњи циљ је да, кроз изградњу и адаптацију 23 вртића у 22 локалне самоуправе обезбедимо нових 11.000  места за малишане у“, изјавила је министарка просвете проф. др Славица Ђукић Дејановић и подсетила да се ове активности реализују у оквиру Пројекта „Инклузивно предшколско васпитање и образовање“ које Министарство просвете спроводи у сарадњи са Светском банком и уз подршку локалних самоуправа.

Она је истакла да је битан аспекат Пројекта инклузија, те да се  за унапређење квалитета система предшколског васпитања и образовања обезбеђена посебна средстава. За предшколске установе са територије града Крагујевца, Чачка и општина Алибунар и Пећинци, према њеним речима, обезбеђене су обуке за запослене.

„Град Крагујевац, је већ дужи низ година суочен са недостатком капацитета за боравак деце у предшколским установама и са одушевљењем смо примили вест о изградњи новог вртића.“, рекао је в.д. начелника Градске управе за развој и инвестиције града Крагујевца Дејан Ружић.

 Заменик градоначелника Чачка Владан Милић навео је да велику захвалност дугују  Влади Републике Србије и Министарству просвете што ће Чачак добити још један вртић, на сеоском подручју.

„ Изградња овог вртића од великог је значаја за чак 15 месних заједница из којих ће малишани бити уписани у ову установу. То је од изузетног значаја и за децу и за родитеље. Веома смо захвални на средствима која су нам опредељена, али и Град Чачак се потрудио да обезбеди све услове, како би изградња вртића била могућа“, навео је Милић.  

 Изградњом новог вртића у Банатском Карловцу, према речима председнице општине Алибунар Зоране Братић, решиће се дугогодишњи проблем смештаја и боравка деце у овом месту.

„Општина Алибунар дугује велику захвалност Влади Републике Србије и ресорном Министарству просвете јер су нам обезбедили средства за изградњу новог објекта вртића у Банатском Карловцу. Објекат ће се градити по свим стандардадима чиме ће се значајно побољшати квалитет услуга  које пружа Предшколска установа „Полетарац“ Алибунар, изјавила је председница општине Алибунар Зорана Братић.

 Председник општине Пећинци Синиша Ђокић истакао је да општина чини све што је у њиховој моћи да се обезбеде довољни капацитети вртића у свих 15 насеља ове општине како би сви родитељи, који то желе, могли да упишу децу у вртић.

„Данас смо потписали уговор за доградњу вртића у Пећинцима, и пре свега захвалио би се Министарству просвете на подршци у решавању овог веома важног питања за нас као локалну самоуправу, за нашу децу и за њихове родитеље

Програм „Инклузивног предшколског васпитања и образовања“, у оквиру којег се спроводи изградња нових и адаптација постојећих вртића, осим проширења капацитета предшколских установа, посебну пажњу посвећује и унапређењу предшколског васпитања и образовања кроз увођење Нових основа програма, као и знања и вештина стручних кадрова кроз менторску подршку и обуке за запослене. Битан аспект програма је и инклузија деце од најранијег узраста, пре свега оних из социјално остељивих група, као и сензибилисање васпитача, стручних сарадника и родитеља о овом питању. Укупна вредност пројекта „Инклузивно предшколско васпитање и образовање“  је 47 милиона евра.

 

Loading