ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Потписани уговори за побољшање енергетске ефикасности школа

У оквиру пројекта „Енергетска ефикасност у јавном зградама“, данас је у Министарству просвете, науке и технолошког развоја, потписан уговор са пет школа у циљу мера побољшања енергетске ефикасности.

Помоћник министра за ученички и студентски стандард и инвестиције мр Љубиша Антонијевић потписао је уговор, а радови ће бити извођени у основним школама  „Вук Караџић“ из Кнића,  „Мома Станојловић“ из Крагујевца, „Војвода Мишић“ из Пецке, „Бранко Радичевић“ из Малог Зворника , као и у Техничкој школи “ 14. октобар“ из Краљева.

Помоћник министра Антонијевић навео је да је вредност радова 1.641.514,03 евра  и да је уверен да ће до краја године радови у школама бити завршени. Он је замолио директоре школа да  организују наставу како би школе несметано функционисала, али и родитеље ученика тих школа да имају разумевања.

Директор Основне школе „Војвода Мишић“ из Пецке, Слободан Тодорић захвалио се Министарству, што је омогућено да и једна сеоска школа буде у програму енергетске ефикасности, тако да ће ученици имати топле учионице и много боље услове за рад.  И остали директори, као и  представници локалних самоуправа захвалили су што ће школе бити реконструисане, чиме ће се побољшати услови, као и квалитет образовно-васпитног рада.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја обезбедило је средства за финансирање радова на енергетској санацији школа, на основу Споразума о зајму потписаног између Републике Србије и Немачке развојне банке–KfW на износ од 15 милиона евра, а у оквиру финансијске сарадњеРепублике Немачке са Републиком Србијом.

Такође, Споразумом о зајму предвиђено је да локалне самоуправе учествују у пројекту са износом од најмање 10% од вредности радова на енергетској санацији објеката, и то кроз финансирање пратећих мера санације објекта које се не односе на енергетску ефикасност, већ које доприносе општем побољшању комфора коришћења објеката (кречење унутрашњих просторија, замена санитарија и друго).

Loading