ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Повећан број ученика ромске националности који завршавају средњу школу

Повећан обухват ромске деце системом образовања и васпитања, пораст броја ученика који уписују и завршавају средњу школу, смањено одустајање од образовања и спречавање раног напуштања образовања –  најзначајнији су ефекти мера које је предузело Министарство просвете, науке и технолошког развоја у  образовању деце и ученика ромске националности.

Припремни предшколски програм  похађа 80 одсто деце ромске националности, 85,4 одсто уписује основну школу.

Међународни дан Рома се обележава данас, а Министарство просвете, науке и технолошког развоја наставиће са мерама подршке ромској заједници – афирмативним уписом у предшколске установе и уписа у основну школу без докумената, као  и кроз стипендије и афирмативну меру уписа у средњу школу и високошколске установе чији оснивач је Република Србија.

За последњих пет  школских година укупно је додељено више од 6000 стипендија  ромским ученицима, од чега је 65% девојчица;

Поред стипендија, као значајан подстицај остајања у систему образовања је и менторска подршка и ангажовано је 200 ментора, такође, као мера подршке образовању Рома су и педагошки асистенти, њих 250 који пружају помоћ и додатну подршку деци и ученицима ромске националности, као и наставницима, васпитачима, стручним сарадницима и родитељима.

За педагошке асистенте обезбеђена је ИТ опрема, а обука за рад педагошких асистената, коју је припремило Министарство са Заводом за унапређивање образовања и васпитања биће организована од понедељка 11. априла.

Са  овим Заводом креирано је Упутство за спречавање раног напуштања образовања са препорукама и предлозима мера за превенцију осипања. Акредитована су четири програма и спроведене обуке за јачање капацитета преко 2000 запослених у образовању за превенцију осипања, активности на укључивању и учешћу све деце и ученика кроз образовање.

Изузетно је важно да све мере које се предузимају како на републичком, тако и на локалном нивоу буду координисане, синергијске и у циљу достизања што вишег нивоа образовања сваког ученика у Републици Србији.

Loading