ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Пракса за ђаке Ваздухопловне академије у компанији „Avia Prime“

Уговор о дуалном образовању између Ваздухопловне академије и чешке компаније „Avia Prime“ потписан је данас у Министарству просвете, науке и технолошког развоја. Овај уговор омогућава да ученици Ваздухопловне академије своје теоријско знање утврде кроз праксу у чешкој компанији.

Ученици ће, како је рекла помоћница министра за дуално образовање Габријела Грујићи стећи компетенције које су им неопходне и које ће им одмах након формалног образовања дати могућност да се запосле у тој компанији.

Теоријска знања у 21. веку, додала је, нису довољна у овој области да би млади људи мали валидне дипломе.

Јако је битно да у прочесу учења кроз рад стичу оне вешстине које их чине запошљивим, које могу да их доведу на виши ниво образовања“, рекла је помоћница Грујић.

Она је подсетила да је Министарство 1. октобра основало и Високу школу струковних студија у области ваздухоповства где ће ученици моћи даље да се усавршавају.

Директор Ваздухопловне академије Горан Цвијовић рекао је да се данашњи уговор односи на образовне профиле за авиотехничаре и авиомехатроничаре и објаснио на који начин функционише дуално образовање.

То је однос 50 према 50, пола наставе се реализује кроз практичну наставу у реалним радним условима, а друга половина је теоријска настава у школи„, изјавио је Цвијовић.

Према његовим речима, сарадња са „Avia Prime“ компанијом ће поред праксе за ђаке отворити бројне могућности за нове обуке.

Уговор је значајан за нас јер отвара капацитете за реализацију практичне наставе, што је услов за наше ученике да могу после свог школовања да стекну лиценце“, објаснио је директор школе.

Директор „Avia Prime“ Пиотр Качор је истакао да ће захваљујући сарадњи са школама ученици имати приступ новим технологијама, те да ће после дипломирања бити запошљиви широм света.

Желимо да млади људи који прођу овај систем образовања буду део веће породице у Европи, која ће радити не само за нас, већ и за остале компаније у овој области“, рекао је Качор.

„Avia Prime“ компанија која се бави одржавањем ваздухоплова, додао је, јесте једна од највећих у Европи и запошљава вишсе од 2.000 радника и истакао да је за њих образовање велики корак напред у овој области.

Loading