ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Председница Владе Србије и министар просвете посетили Сименсов тренинг центар у Берлину

Председница Владе Србије Ана Брнабић и министар просвете науке и технолошког развоја Младен Шарчевић најавили су приликом данашње посете Сименсовом тренинг центару у Берлину да ће у Крагујевцу ускоро бити завршен центар за обуку младих и преквалификацију кадрова.

Ана Брабић  изјавила је да се у партнерству са компанијом Сименс у Крагујевцу гради такав центар и да би требало да буде завршен за неколико месеци.

Сличан тренинг центар, и то са Сименсом, за обуку великог броја људи који ће радити тамо, већ се гради у Крагујевцу, навела је она.

Према њеним речима, анализа владе, ПКС и Немачке привредне коморе, само за немачке компаније које послују у Србији, показала је да постоји потреба за шест таквих тренинг центара у земљи.

То је велика инвестиција за државу и зато покушавамо да то буде јавно-приватно партнерство са заинтересованим компанијама, рекла је Брнабић и додала да у Србији постојати све већа потреба за одређеним кадровима, самим тим и за сличним тренинг центрима и да ће Србија моћи да буде и регионални центар за обуку и преквалификације овог типа.

Министар просвете Младен Шарчевић истакао је да у Србији расте интересовање и компанија и ученика за дуално образовање и додао да су сада активна 32 дуална профила, а да се припрема још 11 и то не само за машинске индустрије и ИТ сектор, већ и за потребе грађевинарства, угоститељства, туризма.

Почели смо са 400 ђака, а дошли на 4.500 за само годину дана, навео је Шарчевић.

Према његовим речима, на неке дуалне профиле пријављивало се и по десеторо ученика на једно место,

Шарчевић је објаснио да у Закону о дуалном образовању није пресликан немачки, швајцарски или аустријски модел, јер је у Србији другачија структура привредних субјеката.

Код нас је више малих и средњих предузећа, али све је више великих компанија као што су Сименс и Континентал, које имају своје развојне центре. План је да у догледно време имамо мрежу центара, од Лесковца до Суботице, а Крагујевац је почетак, рекао је Шарчевић.

Министар је додао да се ради на новом закону о дуалном на високом образовању.

Тако ћемо сачувати младе људе и кадар, а развијаћемо гране иднустрије које су нам важне, рекао је Шарчевић.

Током посете председнице Владе Србије и министра просвете програме на којима раде  представили и средњошколци који су на обуци у тој компанији.

Сименс широм света обучава више од 12.000 људи, од којих највећи број у Немачкој, а захваљујући успеху тог немачког модела, компанија нуди обуку, која комбинује теорију и праксу, младима и ван те земље.

Програми нуде обуку, пре свега, у техничким областима – мехатронике, ИТ, електронике, техничког дизајна производа, како би се млади припремили за изазове дигитализације.

Loading