ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Председница Владе Србије и министар просвете разговарали са успешним наставницима

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић и министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић разговарали су данас са успешним наставницима основних и средњих школа из Србије о реформама образовања које се спроводе и њиховим предлозима и сугестијама за унапређење образовног система.

Брнабић је истакла су њени данашњи саговорници, директно запослени у настави, ти који утичу на бољу будућност и да зато и она и министар Шарчевић желе да чују њихова искуства.

Ваше мишљење о реформама нам је важно, јер желимо да знате да имате подршку у Влади Србије, поручила је она наставницима и позвала их да јој и после овог, петог састанка у Влади, достављају предлоге и сугестије.

Министар Шарчевић је рекао да је циљ ових сусрета да се чују идеје успешних наставника о томе у ком правцу реформа образовања треба да иде и у том контексту навео да је, поред већ формираних тимова у разним областима, у плану и онај који ће се бавити примерима добре праксе.

Он је, говорећи о пројекту једносменске наставе, која је била једна од тема на састанку, истакао да тај систем отвара бројне могућности, на шта указује и податак да је чак 50 додатних педагошких садржаја пријављено за такав вид наставе.

Битка за образовање је већа него икада и то је прави подвиг за нашу државу, поручио је министар који је наставницима представио неке од планове Министарства просвете.

Према његовим речима, циљ ресорног министарства јесте да мотивише и подстиче успешне наставнике да и даље шире своју праксу.

На састанку је било речи и о раду са даровитим ученицима и оснивању нових истраживачких центара попут Петнице и Тршића, „хватању корака“ у школама са развојем ИТ индустрије и технолошког напретка, али и о бризи о образовању српске деце која живе ван Србије.

Наставнике који су били на разговору у Влади Србије су предложили руководиоци сваке школске управе, јер су показали, између осталог, успешну и иновативну праксу, као и резултате на такмичењима. На састанку је било 17 успешних наставника.

Loading