ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Представљање активности пројекта „Развој капацитета за превенцију насилног екстремизма кроз образовање у средњим школама у Републици Србији – постављање основа“

На округлом столу који је данас у Београду организовало Министарство просвете, науке и технолошког развоја представљене су активности пројекта „Развој капацитета за превенцију насилног екстремизма кроз образовање у средњим школама у Републици Србији – постављање основа“.

На скупу су осим представника Министарства просвете, науке и технолошког развоја учестовали и представници Министарства унутрашњих послова, Основне школе „Здравко Гложански“ из Бечеја и средњих школа које су укључене у пројекат: Медицинска школа Београд, Гимназија Обреновац, Пољопривредна школа ПК „Београд“,  Средња техничка школа Нови Пазар, Електротехничка школа „Мија Станимировић“ Ниш, Техничка школа „Раде Металац“ Лесковац, Економско-трговинска школа Врање, Техничка школа „Михајло Петровић Алас“ Косовска Митровица, Средња машинска школа Нови Сад. 

Државни секретар Анамарија Вичек истакла је на почетку скупа да је ово први пројекат који се специфично бави превенцијом насилног екстремизма и радикализације у организацији Министарства  и указала  на важност превентивног деловања у образовно-васпитним установама када је реч о идеолошки мотивисаном насиљу.

Током излагања Младена Вуковић из Службе за борбу против тероризма учесници су имали прилику да се боље упознају са специфичностима феномена насилног екстремизма и радикализације, фазама радикализације и факторима ризика, као и са комплексним садејством психолошко-друштвених утицаја на развој идеолошки мотивисаног насиља.

Ана Зрнић, консултант на пројекту говорила је о евалуацију програма обука за наставнике и ученике који су реализовани током пројекта и препорукама за даљи рад у овој области.

Као пример добре праксе представљене су активности основне школе  „Здравко Гложански“ из Новог Бечеја. Било је речи о постојећим  капацитетима  система образовања и васпитања за превентивно деловање, као и ресурсима за превенцију насилног екстремизма и подршке запосленима у школама.

Ученици средњих школа које су учествовале у пројекту су, у сарадњи са својим наставницима, представили досадашње и планиране активности у превенцији насилног екстремизма и радикализације.

Пројекат Развој капацитета за превенцију насилног екстремизма кроз образовање у средњим школама у Републици Србији – постављање основа“ реализовало је Министарство просвете, науке и технолошког развоја у сарадњи са UNESCO-ом током школске 2019/2020. године.

Loading