ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Представљање Образовно културног центра у Тршићу

Представницима амбасада Пољске, Украјине, БиХ и Француске у суботу, 8. јуна представљени су капацитети Образовно-културног центра “Вук Караџић“ у Тршићу.

Скупу у Тршићу присуствовао је министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић. а гостима су представљене могућности центра, његови смештајни капацитети и технички услови за организацију семинара, радионица, школа језика и сличних скупова.

Министар је рекао да је потребна сарадња са другим државама како би ученици старијих разреда основне школе, средњошколци, студенти и њихови професори овде могли да се баве преводилаштвом, изучавањем културе, језика и обичаја других народа.

Шарчевић је рекао да ће се држава и даље старати да овај центар буде најсавременије опремљен и да буде одржив.

Центар у Тршићу,  Петница, као и будући центри који се креирају ушли су у нови нацрт Закона о науци и истраживањима. Прошао је Владу Србије и 21. јуна ће, како смо договорили, бити у парламенту. Овакве базе по целој Србији су у ствари регионални центри везани за Центар за промоцију науке. Преговарамо и са кинеским партнерима и другим земљама из разних делова света да представе свој језик, културу и да налазимо оне наставне и научне теме које ће овом центру дати велики међународни углед, казао је Шарчевић у Тршићу.

Он је најавио да ће у уторак, 11. јула у Кубу посланика у Београду Образовно-културни центар “Вук Караџић“ бити представљен представницима амбасада.

Образовно културни центар у Тршићу отворен је у септембру 2017, а основала га је Влада Србије. Простире се на око 3.100 метара квадратних.

Loading