ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Представљен електронски уџбеник за предмет биологија у петом разреду

Електронски уџбеник из биологије за пети разред основне школе представљен је данас током огледног часа у основној школи „Дринка Павловић“ у Београду.

Представљању уџбеника присуствовали су министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић и премијерка Србије Ана Брнабић, који су предавање пратили из школских клупа.

Брнабић је казала да је Влада Србије за увођење дигиталних уџбеника определила 70 милиона евра.

Она је оценила да је Влада Србије кренула храбро и брзо са реформама у образовном систему и додала да је то најважнији задатак.

Ако наставимо овако онда смо осигурали једну другачију будућност за нашу децу и земљу, рекла је Брнабић новинарима.

Брнабић је рекла да су све основне школе повезане у академску мрежу Србије.

Предстоји нам да све њих повежемо на брзи интернет што је неопходно да бисмо у учионице у оквиру пилот пројекта увели дигиталне уџбенике за шта је из буџета за 2018. годину опредељено 70 милиона евра. То ћемо највероватније радити са Европском инвестиционом банком, рекла је она.

Брнабић је рекла и да је увођења електронског дневника дало резултате и да  ученици мање изостају са наставе.

Преполовљен је број изостанака, а за три четвртине смо умањили време које се троши на административне послове, навела је премијерка и додала да је план био да се електронски дневник уведе у 200 школа, али да сада постоји у 556 образовних установа.

Министар просвете Младен Шарчевић рекао је новинарима да ће Закон о уџбеницима који ће уважити стандард дигиталних уџбеника учи у скупштинску процедуру крајем марта.

Према његовим речима, увођење дигиталних уџбеника има више предности, а једна од њих је што даје могућност да се више комуницира са учеником.

Недавно смо започели причу да ћемо дигитализовати цео образовни систем, ово је увод који показује колико брзо и добро можемо да се организујемо, казао је министар.

Један од аутора уџбеника и професорка биологије која је данас одржала огледни час Марина Дрндарски навела је да уџбеник садржи разне садржаје, између осталог и игрице, аудио и видео материјале, али и експерименте.

Према њеним речима, ове године почиње „спирални“ начин учења који подразумева да се на пример програм биологије кроз исте области прати од петог до осмог разреда.

На овај начин можемо да проверавамо знања ученика појединачно, али и одељења у целини. Родитељи могу да прате напредовање деце преко рачунара и драго ми је да смо на неки начин успели да деци приближимо дигитализацију на овај начин, казала је она.

Eлектронски уџбеник Биологије за 5. разред основне школе нуди концепт „претражи податке” да би пронашао решење. Овај уџбеник допуњује основне садржаје, креира нову динамику учења и стимулативно покреће на истраживачко учење.

Овде се уместо линеарних информација ученику нуде различити садржаји као избор за налажење решења проблема.

Eлектронски уџбеник пружа могућност да ученик сам креира свој начин учења, што је пут ка квалитетнијем учењу.

Loading