ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Представљен портал „Моја средња школа“ – све информације и сервиси на једном месту

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, први потпредседник Владе и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић и директор Канцеларије за информационе технологије и електронску управу Михаило Јовановић присуствовали су данас представљању портала „Моја средња школа, који омогућава онлајн упис средњошколцима, на једном месту, као и презентацији паметних ИТ кабинета у Првој београдској гимназији.

Министар Ружић рекао је да портал „Моја средња школа“ сада по први пут у себи обједињује све информације и сервисе који су били доступни и у ранијем периоду, али не на тако јединствен начин. Уз помоћ портала, на којем ће моћи све да се уради на једном месту када је реч о упису у средње школе, биће смањен стрес родитељима и ученицима, којима тај упис представља „шок“ као и упис у први разред основне школе, објаснио је он.

Пребацили смо административни притисак и зато је важно да знамо да све услуге стоје на располагању на једном месту“, подвукао је Ружић и додао да је синергија између стручњака у пољу образовања и информационих технологија, и то је оно што даје овакве резултате

Коментаришући паметни ИТ кабинет у Првој београдској гимназији, министар је најавио да ће ускоро бити 30 таквих паметних кабинета широм земље, а да ће се касније то проширити.

Он је рекао и да упис за специјализоване школе и специјализована одељења у средњим школама почиње данас. Додао је да у Србији постоје три специјализоване школе, а то су Математичка гимназија, Филолошка гимназија и Карловачка гимназија, и Када је реч о специјализованим одељењима, она постоје у 52 школе, а како је навео Ружић, намењена су деци са посебним способностима у областима историје, географије, биологије, физике и рачунарства.

Премијерка Брнабић је подсетила на то да је до сада много постигнуто у процесу еУправе, наводећи да се наставља са увођењем нових електронских сервиса.

Према њеним речима, желимо да имамо државну управу на свим нивоима – републичком, локалном, покрајинском, која је на услузи грађанима 24 часа, седам дана у недељи, 365 дана годишње.

Електронске услуге, што показује и данас представљени портал, омогућавају грађанима да не морају да узимају слободне дане да би прикупили све папире који су им потребни за одређену пријаву, већ да могу да то ураде када њима највише одговара, објаснила је премијерка.

Увођење електронских сервиса је, како је поручила, најбољи начин да државна управа постане сервис грађана и да се боримо против корупције.

Директор Канцеларије за ИТ и еУправу Михаило Јовановић рекао је да родитељи, који су раније морали да оду на седам различитих места да би уписали дете у средњу школу сада ће једним кликом на овом порталу моћи да пријаве своје дете за полагање пријемног испита за упис у специјализованa одељења гимназија и уметничких школа.

Такође, како је објаснио, родитељи ће на овом порталу моћи да стекну увид у резултате завршног или пријемног испита, електронски поднесу листу жеља и спроведу све кораке за електронски упис деце у средњу школу.

На порталу родитељи или други законски заступници могу електронским путем, од 12. до 15. априла, да пријаве своје дете за полагање пријемног испита за упис у специјализована одељења гимназија и уметничких школа, а потом и онлајн остваре увид у резултате испита.

С обзиром на то да се завршни испит на крају основног образовања, према календару образовно-васпитног рада, одржава од 23. до 25. јуна, родитељи ће моћи да остваре увид у прелиминарне резултате завршног испита на порталу „Моја средња школа“ 27. јуна, а преко њега ће моћи и да поднесу евентуалне жалбе на резултате.

Такође, за разлику од претходних година, када су се листе жеља за упис у средњу школу подносиле у папирном облику и одласком у школу, од ове године листа жеља моћи ће да се поднесе путем портала, уз могућност неограничених измена и допуна до 3. јула. Родитељи ће 11. јула на порталу имати увид у листу распоређених ученика по образовним профилима и смеровима у средњим школама.

 

Loading