ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Представљен програм државне матуре Сенату Универзитета у Београду

Пројекат државне матуре представљен је на данашњој седници Сената Универзитета у Београду, а академска заједнице показала је велику заинтересованост за ову меру која, између осталог, треба да повећа доступност високог образовања.

 Сенат је упознат са програмом државне матуре (опште, уметничке, стручне матуре и завршног испита) за крај средњег образовања, структуром тестова и резултатима матуре. Државна матура као јединствен испит којим се завршава средње образовање треба да унапреди квалитет предуниверзитетског образовања и повећа доступност високог образовања. Осим тога, осигурање квалитета процеса државне матуре ће довести до пораста поверења у образовни систем.

 Академска заједница је показала велику заинтересованост за ову системску меру у образовању, а биће организован низ састанака чији је циљ информисање и припрема за спровођење матуре.

 Пројекат ће у наредне три године пружити подршку за припрему, тестирање и увођење завршних и матурских испита на крају средњег образовања у целокупан образовни систем. Резултати који траба да буду постигнути су спремност образовног система Републике Србије за спровођење државне матуре у средњем образовању, припремљене високошколске установе за нови начин уписа студената и разумевање јавности о значају увођења државне матуре у средње образовање и њихове користи за друштво.

 Делу седнице Сената који се односио на државну матуру, присуствовали су представници Министарства просвете, науке и технолошког развоја – државни секретар Виктор Недовић, помоћник министра за високо образовање Бојан Тубић, помоћник министра за међународну сарадњу и евроинтеграције Марија Кузмановић и виши саветник Марија Крнета.

 Пројекат државне матуре (Унапређење квалитета образовања кроз увођење испита на крају средњег образовања) иницирало је Министарство просвете, науке и технолошког развоја, а реализује се уз финансијску и техничку подршку Европске уније.

Loading