ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Представљен пројекат „Подршка реформи система предшколског васпитања и образовања у Србији“

Пројекат „Подршка реформи система предшколског васпитања и образовања у Србији“ (СУПЕР),  којим Европска унија наставља да пружа подршку системској реформи предшколског васпитања и образовања представљен је данас у Београду .

Државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја Ана Ланговић Милићевић истакла је да је у овај ИПА пројекат укључено 50 општина и предшколских установа које у претходном периоду нису биле обухваћене сличним пројектним активностима.

Она је навела да Министарство просвете, науке и технолошког развоја системским и комплементарним решењима доприноси стварању услова за квалитетан развој предшколског васпитања и образовања.

Jачањем професионалних капацитета запослених у предшколским установама и јединицама локалне заједнице, пројекат који представљамо, има потенцијал да значајно допринесе подизању свести у заједници о важности ширег укључивања деце у предшколске програме, унапређивању квалитета васпитно-образовног рада са децом применом савремених педагошких приступа, навела је она.

Ана Ланговић Милићевић захвалила је Делегацији Европске уније на разумевању и подршци коју пружају Србији у овим важним реформским процесима.

Штефан Худолин из Делегације Европске уније у Србији рекао је да ће ЕУ наставити да пружа подршку реформи образовања у Србији.

Он је истакао да је до сада ЕУ уложила више од 100 милиона евра у овај сектор и да ће током пројекта СУПЕР више од 1.000 васпитачица проћи различите обуке.

Квалитетни програми предшколског васпитања и образовања доприносе развоју свих потенцијала детета и имају важан утицај на каснији друштвени живот. Србија још увек има једну од најнижих стопа учешћа деце у предшколском васпитању и образовању у поређењу са земљама ЕУ. Око 50 одсто све деце узраста 3 до 5,5 година укључено је у вртиће.

Новим пројектом „Подршка реформи система предшколског васпитања и образовања“ (СУПЕР), који је представљен на конференцији у Београду, Европска унија наставља да пружа подршку системској реформи предшколског васпитања и образовања у Србији као основе целоживотног учења.

У пројекат је укључено 50 локалних самоуправа и предшколских установа у Србији са којима ће се радити на развијању професионалних компетенција васпитача и стручних сарадника у предшколским установама за квалитетно инклузивно предшколско васпитање и на јачању професионалних капацитета запослених у локалним самоуправама, као и на унапређивању законског оквира за предшколско васпитање и образовање.

Поред тога, ЕУ обезбедила је и донацију за опремање предшколских установа које су укључене у СУПЕР пројекат, за дидактичку, ИТ опрему и намештај, у износу од око милион евра, што ће додатно допринети квалитетном инклузивном предшколском васпитању и образовању.

СУПЕР пројекат реализује се у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја. Пројектом управља Министарство финансија, Сектор за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније. Пројектне активности почеле су у марту 2019. и трајаће две године. ЕУ финансира пројекат са око 900.000 евра.

СУПЕР је један од пројеката којим ЕУ, као највећи донатор у Србији, помаже целокупну реформу сектора образовања у земљи.

Од 2003. Европска унија донирала је за реформу сектора образовања више од 100 милиона евра – за унапређење предшколског васпитања и образовања, реформу средњег стручног образовања, образовања одраслих,  реновирање и опремање школа и факултета, инклузију Рома.

                                                            *******************

Локалне самоуправе и ПУ укључене у СУПЕР пројекат:

ПУ „БАМБИ“ Лозница, ПУ „ПОЛЕТАРАЦ“ Алибунар, ПУ „АНЂЕЛКА ЂУРИЋ“ Бела Црква, ПУ „БАМБИ“ Опово, ПУ „СРЕЋНО ДЕТИНјСТВО“ Пландиште, ПУ „КОЛИБРИ“ Бач, ПУ „ДЕТИЊСТВО“ Жабалј, ПУ „РАДОСТ“ Србобран, ПУ „ПЛАВИ ЧУПЕРАК“ Тител, ПУ „РАДОСТ“ Чока, ПУ „ПЕТАР ПАН“ Мали Иђош, ПУ „ДЕСАНКА МАКСИМОВИЋ“ Житиште, ПУ „ПОЛЕТАРАЦ“ Сечањ, ПУ „ДЕЧИЈА РАДОСТ“ Ириг, ПУ „НЕВЕН“ Бајина Башта, ПУ „НЕВЕН“ Прибој, ПУ „КАЈА“ Љиг, ПУ „ЛАНЕ“ Осечина, ПУ „ПОЛЕТАРАЦ“ Коцелјева, ПУ „ПОЛЕТАРАЦ“ Љубовија, ПУ „ЦРВЕНКАПА“ Мали Зворник, ПУ „НАША РАДОСТ“ Лучани, ПУ „МИЛОЈЕ МИЛОЈЕВИЋ“ Рековац, ПУ „ПАХУЉИЦЕ“ Брус, ПУ „БИСЕРИ“ Трстеник, ПУ „ДЕЧЈИ ВРТИЋ ЋИЋЕВАЦ“ Ћићевац,  ПУ „ВЕСЕЛО ДЕТИЊСТВО“ Рашка, ПУ „ПОЛЕТАРАЦ“ Баточина, ПУ „ЦВЕТИЋ“ Кнић, ПУ  „ЛАСТА“ Голубац,  ПУ „МОРАВСКИ ЦВЕТ“ Жабари, ПУ „ПОЛЕТАРАЦ“ Жагубица, ПУ „ЛАНЕ“ Кучево,  ПУ „14 ОКТОБАР“ Мало Црниће, ПУ „ГАЛЕБ“ Петровац на Млави, ПУ „НАША РАДОСТ“ Болјевац, ПУ „БАЈКА“ Књажевац, ПУ „МЛАДОСТ“ Медвеђа, ПУ „МЛАДОСТ“ Црна Трава, ПУ „ПРВА РАДОСТ“ Гаџин Хан, ПУ „ЛЕПТИРИЋИ“ Ражањ, ПУ „ПОЛЕТАРАЦ“ Сврлјиг, ПУ „ДЕЧЈА РАДОСТ“ Бабушница,  ПУ „ДРАГИЦА ЛАЛОВИЋ“ Бела Паланка, ПУ „8 СЕПТЕМБАР“ Димитровград, ПУ „ДЕЧЈЕ ЦАРСТВО“ Велика Плана, ПУ „ДЕЧЈА РАДОСТ“ Босилеград, ПУ „ПОЛЕТАРАЦ“ Трговиште, ПУ „НАША РАДОСТ“ Блаце, ПУ „СУНЦЕ“ Куршумлија.

Loading