ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Представљен први домаћи илустровани часопис за промоцију науке „Елементи“

Центар за промоцију науке, после четири године искуства у организацији научнопопуларних манифестација, сарадње са медијима и извештавања о науци, покренуо је први домаћи илустровани часопис за промоцију науке ”Елементи”. Почев од 25. јуна 2015. године, “Елементи” излазе двомесечно, на 108 страна, у издању Центра за промоцију науке, са идејом да постану нова платформа за целоживотно учење и једно другачије разумевање света.

Часопис “Елементи” окупља научнопопуларне ауторе и научне новинаре из више домаћих и регионалних медијских кућа. Мада обрађује актуелна збивања и научна сазнања, садржај је писан лепим језиком, јасно и узбудљиво. Оригиналне илустрације домаћих цртача чине га не само лепим, него и јединственим на домаћем тржишту.

На представљању часописа у Медија центру новинарима се обратио др Срђан Вербић, министар просвете, науке и технолошког развоја: „Велико је задовољство да обележимо почетак нечег заиста великог. Као неко ко је одрастао уз „Галаксију“, сигуран сам да је дошло време да направимо нешто ново за клинце.“

„Ово је часопис који има пуну подршку државе, која препознаје због чега је ово издање важно за све нас. Без научне писмености не можемо рећи да смо у потпуности писмени“, објашњава министар Вербић.

„Чини нам се да су „Елементи“ битно другачији од онога што се нуди на киосцима“, рекао је Слободан Бубњевић, уредник „Елемената“.

„Током припреме овог часописа, водили смо рачуна о неколико елемената. Пре свега водили смо рачуна о избору тема. Други важан елемент су сами аутори, међу којима су и колеге из региона. Трећи битан елемент је илустрација часописа, коју су радили неки од најбољих домаћих уметника. Четврта ствар о којој водимо рачуна је рецезентски одбор часописа. Пети елемент је наше дубоко уверење да је грађанима Србије ово потребно“, додао је Бубњевић.

„Ширење научне културе је јавни интерес који Центар за промоцију науке заступа“, навео је Иван Умељић, координатор Групе за издаваштво ЦПН.

„Постоји зјапећи јаз између природних наука с једне стране, и хуманистичких наука и уметности с друге стране. Часопис „Елементи“ има мисију да помири ове две стране“, додаје Умељић.

„Уређивачки концепт је такав да средствима хуманистичких наука и уметности појашњавамо научне концепте. Текстови су високо стилизовани, разноврсни, привлачни и раскошно илустровани. „Елементи“ нас подсећају зашто је наука важна“, завршава Умељић.

Loading