ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Представљена публикација Европски дневник

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић, и Сем  Фабрици, шеф делегације ЕУ у Србији учествовали  су на промоцији 10. јубиларне едиције Европског дневника.

Европски дневник је публикација у којој ученици, али и њихови наставници, могу олакшано и на занимљив начин да се информишу о Европској унији, њеним вредностима и могућностима које пружа

У Културном центру „Влада Дивљан“ више 400 ученика трећег разреда средњих школа разговарало је са министрoм Шарчевићем и шефом ЕУ у Србији Фабрицијем о различитим темама у вези са образовањем у  Србији и ЕУ, отварању поглавља за приступање ЕУ, као и о другим питањима о односу Србије и ЕУ.

Министар Шарчевић је истакао да је наставак пута Србије ка Европској унији дугорочно опредељење читаве земље и да су у преговорима за приступање Србије ЕУ једино затворена  Поглавља 25 и 26, која се односе на образовање и науку, од 35 колико их има. Он је навео да се у Србији спроводи свеобухватна реформа образовања чији је циљ да образовни систем у Србији буде у рангу оних у високо развијеним земљама. Он је навео и да је Европска унија позитивно оценила реформске процесе у Србији.

 Сада радимо нову Стратегију образовања до 2030. године. Најважније је да променимо модел наставе и учења, да ученици науче како да повезују стечена знања и да то примене у пракси, рекао је министар Шарчевић.

На питање да наведе пет асоцијација на ЕУ министар Шарчевић је рекао да су то мир, демократија, просперитет, стандарди, као и покретљивост људи.  

Представљањем публикације Европски дневник уједно је отворен и 10. конкурс „Европа и ја“ којим се позивају средњошколци да учествују са својим креативним и иновативним радовима, индивидуално или тимски на теме:  ЕУ и Србија, ЕУ у твом свакодневном животу, митови о ЕУ, људска права, животна средина и климатске промене, превенција насиља и Европа – уједињени у разноликост. За победнике конкурса и њихове наставнике биће организовано наградно путовање у земље ЕУ –

Неке од тема које се налазе у Европском дневнику су учење и волонтирање у ЕУ, студентске могућности , сигурност на интернету, дигитални свет иновација,  људска и мањиска права, митови о ЕУ, животна средина, култура.

Loading