ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Представљени приручници за финансијску писменост

Министарство просвете, науке и технолошког развоја и компанија Виса данас су представили приручнике који ће омогућити наставницима да од септембра 2018. године укључују финансијско образовање и васпитање у наставу у школама широм Србије и представили програм обука које ће експертски тим спроводити у 34 основне школе од маја до августа.

Младен Шарчевић, министар просвете, науке и технолошког развоја рекао је конференцији за новинаре да је ФинПис- Укључивање финансијског описмењавања у систем образовања и васпитања Републике Србије, први  пројекат ове врсте у нашој земљи и ширем региону чија је припрема почела октобра 2017. године и који ће се спроводити током школске 2018/2019. и обухватити 1.260 наставника и 15.000 деце из 34 школе широм земље.  „Први корак је да, кроз ФинПис пројекат  помогнемо нашим наставницима да унапреде своја знања из домена финансијског образовања и васпитања, да се упознају са дидактичко – методичким моделима за његово укључивање, као међупредметне компетенције и да  нова искуства укључе у наставу од септембра. Заједно са компанијом Виса и партнерима користимо нашу стручност и сарађујемо на креирању образовних ресурса и материјала како бисмо финансијско образовање и васпитање на ваљан начин укључили у систем и указали на важну улогу коју оно данас има“, истакао је министар Шарчевић.     

 ФинПис публикације и аутори:

  • Ауторски тим Удружења банака Србије: “Основе финансијске писмености запослених у образовно – васпитним установама“
  • Ауторски тим Удружења „Одговорно живљење“: „Значај финансијског образовања и васпитања и модели за његово укључивање у програме наставе и учења за основну школу; „ФинПис – приручник за учитеље“; „ФинПис приручник за предметне наставнике“
  • Ауторски тим ФЕФА факултета: „Финансијска писменост – појмовник“;  „Финансијска писменост – збирка задатака“

Прва обука у школама за наставнике одржана је 26. маја, у ОШ „Деспот Стефан Лазаревић“, у Београду. Материјали за наставнике доступни су за преузимање на интерактивној web платформи http://finpis.mi.sanu.ac.rs/. Очекује се да ће и онлајн обуке ускоро почети да се реализују ( www.efinpis.rs. ), а пријава за наставнике је отворена.

Неформални ФинПис ресурси

Уз коришћење интересантних и добро познатих средстава попут радних свезака, дидактичких игара и радионица креирана је и едукативна, онлине игрица finpis.mi.sanu.ac.rs/s/multimedija/igrica, прилагођена за десктоп, иОс и Андроид, тако да “ФинПис” омогућава деци да уче на интерактиван и забаван начин.

Покретањем прве – образовне и забавне дигиталне, интерактивне платформе за финансијску писменост у Србији, популације свих узраста имаће прилику да унапреде своје финансијско знање и информишу се о важним темама из области финансија.

Као део комуникационе кампање, Виса и Министарство креирали су промотивни “ФинПис” видео са децом предшколског и школског узраста. Имајући у виду популарност нових медија, Виса и Министарство покренуће прву Facebook страницу у јулу.

Партнери Министарства и компаније Виса на пројекту “ФинПис” су: Математички институт САНУ, Завод за унапређивање образовања и васпитања, ФЕФА факултет, Београд, Висока школа струковних студија за васпитаче и пословне информатичаре – Сирмиум, Сремска Митровица, Удружење банака Србије, Удружење “Одговорно живљење”, Агенција за едукацију и услуге „Учасофт“, Creative Brackets.

Пилот пројекат “ФинПис” ексклузивно је представљен 25. октобра 2017. године на првом Cashless Форуму у Југоисточној Европи, који је компанија Виса организовала у Београду.

Loading