ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Представници Европске комисије и Србије потписали споразум о партнерству у области посматрања Земље у оквиру програма Коперникус

Споразум о сарадњи у области приступа подацима и коришћењу „сентинел” података Коперникус програма потписали су данас у Бриселу представници Министарства просвете, науке и технолошког развоја  и Европске комисије.

Коперникус је програм ЕУ за посматрање и надзор Земље и стања животне средине. Захваљујући различитим технологијама, од сателита у свемиру до система за мерење на земљи, мору и у ваздуху, Коперникус обезбеђује оперативне податке и информационе услуге за широку примену. Коперникус чини основу напора ЕУ за посматрање Земље и њених многобројних екосистема, док истовремено омогућава припремљеност на природне и вештачке катастрофе и заштите од њих.

Споразум су данас у Бриселу у име Европске комисије потписали Филип Брунет, директор за свемирску политику, за Коперникус и одбрану, а у име Србије Владимир Поповић, државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја Србије.

БиоСенсе Институт – Институт за истраживање и развој информационих технологија у биосистемима биће средишња тачка активности програма Коперникус у Србији у приступу подацима и коришћења Сентинел података.

У склопу аранжмана о сарадњи, „БиоСенсе институт“ ће координирати и промовисати кориштење информација и података које пружа програм Коперникус са различитим српским институцијама у јавном сектору, научном заједницом и приватним предузећима.

 

Loading