ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Представници Министарства просвете и Министарства унутрашњих послова о безбедности ученика и школа

Представници Министарства просвете, школских управа Нови Сад, Зрењанин и Сомбор и Министарства унутрашњих послова одржали су данас Годишњи састанак посвећен безбедности ученика и школа.

Састанку су присуствовали помоћник министра просвете за предшколско и основно образовање и васпитање Милан Пашић и помоћник министра за средње образовање и васпитање и образовање одраслих Милош Благојевић. Они су истакли да Министарство просвете и Министарство унутрашњих послова имају успешну сарадњу, која се огледа у реализацији различитих активности и пројеката у чијем фокусу је најбољи интерес деце.

Милан Пашић рекао је да се негативне последице по безбедност могу знатно смањити уколико су сви у окружењу, а нарочито деца,  добро и адекватно информисана о ризицима са којима се могу суочити, као и могућим опцијама и мерама које могу предузети у циљу смањења угрожености и боље припреме.

Присуство полиције у школама није нова појава, како код нас тако и у свету. Интеракција полиције и ученика може да створи важну позитивну корист, за ученике, школу, полицију и шире друштво“, рекао је он.

Милош Благојевић навео је да присуство полиције у школама у Србији усмерено пре свега на превенцију и безбедност ученика, али и на спровођење специфичних образовних програма где је циљ подизање нивоа свести код ученика школа о последицама насилног понашања у стварном и виртуелном окружењу, препознавање различитих видова насиља и дискриминације, усвајање стратегија за помоћ другима у невољи и вештина ненасилног решавања конфликата и друго.

На састанку је истакнуто да осим сарадње на највишем нивоу, начелници полицијских и школских управа, као и директори школа и начелници полицијских станица интензивно раде на анализи стања безбедности, како би сагледали ситуацију и предузели заједничке мере да би се безбедност ученика и запослених подигла на највиши могући ниво.

Представници Министарства просвете захвалили су Министарству унутрашњих послова на сарадњи и подршци у обезбеђивању безбедности ученика и запослених у школама.

На скупу ће бити представљена и искуства из Немачке.

 

 

Loading