ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Представници Министарства просвете, науке и технолошког развоја били гости Проширеног ректорског колегијума Универзитета у Београду

Државни секретар Владимир Поповић упознао је декане факултета и директоре института у саставу Универзитета у Београду о току јавне расправе, као и о пристиглим примедбама, коментарима и сугестијама на Нацрт закона о науци и истраживањима.

На Проширеном ректорском колегијуму, којим је у понедељак 4. фебруара председавала ректор Иванка Поповић, државни секретар се посебно осврнуо на примедбе које је доставио сам Универзитет у Београду, као и поједине његове чланице.

У име Министарства је потврдио да ће значајан број сугестија у циљу побољшања Нацрта закона бити прихваћен. Посебно је наглашено да ће сви истраживачи на факултетима, а који нису у настави, бити сигурно финансирани наредних година.

Министарство је поред корекције члана нацрта Закона који регулише статус ових истраживача (у смислу уговора о раду, а који би били везани за дужину трајања пројеката Фонда за науку, као и међународних пројеката), спремно да понуди и посебан програм за ову групу истраживача у трајању од пет година, који би био финансиран директно преко Министарства.

Након излагања проф. Поповића, уследила је веома конструктивна дискусија, на основу које се може закључити да смо веома близу постизања решења које је прихватљиво за највећи део научне заједнице. Заједнички став свих учесника је да нам је потребан нов Закон о науци и истраживањима, као и да је промена система финансирања истраживања кључни сегмент за постизање још већег квалитета научног рада.

Државни секретар Поповић је најавио да ће Радна група која је припремила предлог Нацрта закона наставити са радом, како би у текст Нацрта закона биле укључене све дискутоване примедбе, као и неке друге које нису биле предмет овог састанка. Заједнички закључак је и то да је потребно да се овакви и слични састанци одржавају чешће, што ће свакако допринети квалитетнијем функционисању система науке и образовања у Републици Србији.

Проширеном ректорском колегијуму су испред Министарства присуствовали и државни секретар проф. др Виктор Недовић, као и помоћници министра др Марина Соковић, др Саша Лазовић и проф. др Марија Кузмановић.

Loading