ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Представници Светске банке: Србија пример како треба улагати у предшколско образовање

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић разговарао је данас у Београду са делегацијом Светске банке о спровођењу пројекта „Инклузивно предшколско васпитање и образовање“ чији је циљ повећање приступа квалитетном предшколском  образовању.

Министар просвете нагласио је да је циљ да се на свим нивоима образовања, почев од предшколског до високог подигне квалитет.

Он је рекао да су све предшколске установе у претходних пет година укључене у систем екстерног вредновања и да, између осталог, директор предшколске установе не може бити неко ко је у том процесу добио оцену 1 или 2.

Говорећи о решавања недостатка простора предшколских установа Шарчевић је навео пример Београда.

Ми смо направили почетни корак прошле године у Београду где смо покренули процес оптимизације постојећег простора и обезбедили смештај за око 2.000 полазника предшколског узраста у зградама основних школа, казао је он.

Представници Светске банке изразили су велико задовољство радом Министарства просвете и тимова који раде на пројекту који треба поред осталог да подржи повећање капацитета предшколских установа.

Оцењено је да је Министарство просвете радом на овом пројекту успоставило стандарде у региону.

Пројекат је покренуте пре шест месеци и подржаће повећање капацитета предшколских установа кроз изградњу, пренамену или адаптацију јавних зграда и на тај начин отворити  додатна места у предшколским установама. Пројекат ће допринети и унапређењу професионалних капацитета васпитача и унапређењу планова и програма и обухватати мере које ће повећати обухват деце из најосетљивијих група.

Loading