ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Предузетничко образовање од основне школе

У наш образовни систем од следеће године кроз пилот пројекат  биће уведено предузетничко образовање, и то од 5. разреда основне школе.  Предузетничко образовање неће бити дефинисано кроз нови предмет већ кроз нови начин стицања знања у циљу њихове функционалности.

Дефиниција образовања не значи само стицање знања већ и начин на који учимо децу да користе  разум. Сагледавајући досадашње начине образовања стиче се слика да су нам деца незаинтересована за процес учења, не умеју да повежу садржаје из различитих области, и углавном уче “ за оцену“.

Предузетничко образовање спроводиће се кроз међупредметно увезивање садржаја представљено кроз “ школски пројекат“ из одређених области. Наставници ће у складу са дечијим идејама моћи  слободније да креирају  часове, да заједно изводе наставу из различитих области, док ће деца један дан у недељи моћи да бирају за које ће се умрежене области определити. На крају 8. разреда деца би поред сведочанства имала и свој „идејни пројекат“ који би им формирао лични  идентитет у погледу стечених знања а који би им помогао да на зрео начин одаберу своје будуће занимање.

Посета привредника школама помоћи ће  ученицима, родитељима и наставницима у креирању пројеката  усклађеним са потребама привреде. Овакав вид образовања обезбедиће деци критичко, системско, процесно и креативно мишљење као важних фактора за развој предузетничких компетенција.

Loading