ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Прекогранична интеркултурална сарадња

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић разговарао је данас са Момиром Карином, помоћником министра знаности и образовања Републике Хрватске и представницима Ненсен дијалог центра Осијек и Ненсен дијалог центра Србија о пројекту „Прекогранична интеркултурална сарадња образовних институција из Републике Србије и Републике Хрватске“.

Уз све важне образовне и васпитне аспекте, обавеза Министарства је да у школама радимо и у области образовања за мир, превенције насиља, разумевања других, развијања одговорности према вршњацима и према друштву, рекао је министар Шарчевић. Министар је додао да је један од важних задатака образовног система развијање интеркултуралног дијалога и конструктивног решавања сукоба, за који потпору налазимо у европским вредностима, као и у званичним документима ЕУ и УН-а који се односе на остваривање и заштиту права детета.

Идеја о пограничној интеркултуралној сарадњи су је и за Хрватску јако важна, рекао је Карин на састанку, и истакао уверење да ће два министарства бити добри сарадници. Он је рекао и да је у Хрватској у току формирање посебне службе за национлане мањине у оквиру Министарства знаности и образовања, и да ће та служба бити одговорна директно министру.

Циљ пројекта је повезивања и остваривање сарадње између образовних институција две државе из области интекултуралног дијалога, консруктивног решавања сукоба и превенције насиља. Планирано је да пројекат буде  реализован у сарадњи са Нансен дијалог центром Србија.

Loading