ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Превенција трговине децом и младима у образовању

У оквиру пројекта „Превенција трговине децом и младима у образовању“ који заједно реализују Министарство просвете, науке и технолошког развоја, Центар за заштиту жртава трговине људима и УНИТАС фонд 5.12.2016. одржана је конференција „Превенција трговине децом и младима у образовању – искуства и планови“.

Скуп су отворили Амамарија Вичек, државна секртарка Министарство просвете, науке и технолошког развоја, Сања Кљајић, директорка Центра за заштиту жртава трговине људима и Бранко Ковачевић директор УНИТАС фонда.Учеснике су поздравили и Зорица Лабудовић у име Министарства омладине и спорта, Митар Ђурашковић у име Министарства унутрашњих послова и Јелена Анђелић из Црвеног Крста Србије. Били  су и  представници невладиног секатора који раде у овој области-НВО Атин.

Учествовали су предствници школских управа и школа који су завршили обуке у вези са индикаторима за рано препознавање жртава трговине и превентивним активностима.Они  су од почетка ове године спровели бројне активности на терену са наставницима и ученицима чиме су помогли развијању осетљивости и разумевања овог веома озбиљног насиља над децом и младима и криминалног дела. Размењивали су  своја искуства која су веома разноврсна и подстицајна за даљи рад. Направљена је и изложба постера на којима  су приказане активности и наведени подаци о броју школа, наставника,ученика као и грађана који су добили информације којемогу да помогну у реаговању и заштити деце и младих.

Представљен је и Приручник за образовни систем Заштита ученика од трговине људима  који ће добити све установе у Србији  а биће доступан и на сајту министарства.

Закључено је да са радом у овој области треба наставити јер образовни систем пружа могућност за квалитетан првентивни рад портив трговине децом и млдима као једног од најсложенијих и најтежих облика насиља над децом.

Loading