ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Применом нових дигиталних технологија до квалитетнијег образовања

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић и први потпредседник Владе и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић  присуствовали су данас донирању паметне клупе Основној школи „Кнегиња Милица“ на Новом Београду.

Паметне клупе ђацима ОШ „Кнегиња Милица“ поклонио је кабловски оператер Супернова у оквиру пројекта „Паметне клупе за основне школе“, који је покренуло Министарство просвете, науке и технолошког развоја у сарадњи са компанијом „Strawberry energy“.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је да дигитализација и образовање остају међу кључним приоритетима Владе. Брнабић је најавила да ће Влада много више пажње посветити предузетницима и улагањима у стартап и иноватовне компаније, али и вези великих компанија и стартапова.

Она је истакла да ће се до краја ове, као и 2021. године, тражити додатни начини за стимулисање иновативности и стартапова, који на најбољи могући начин промовишу Србију у свету и показују шта све домаћа памет може да створи.Такви подухвати су, како је оценила, инспирација за ученике да се баве предузетништвом.

Према њеним речима, увођење програмирања и предмета Дигитални свет у школску наставу је веома значајно, тако да ћемо 2021. године имати прву генерацију основаца са знањем свих најважнијих програмских језика.

У томе је наша предност у односу на земље региона и Европе, објаснила је премијерка и додала да су наредни важни кораци област вештачке интелигенције и дигитализација здравства.

Први потпредседник Владе и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић рекао је да је паметна клупа симбол великог охрабрења и симбиоза домаћег знања и потребе стицања знања ученика о дигитализацији, као и потврда здраве оријентације претходних влада да се дигитализацијом пробијамо на светска тржишта.

Он је нагласио важност дигитализације образовања и стицања дигиталних компетенција, а донацију паметне клупе оценио је као позитиван пример сарадње образовног система и друштвено одговорне компаније.

Ружић је, поводом плана да се паметне клупе поставе у бројним школама у Србији, изразио наду да ћемо имати још 99 оваквих прилика на добробит наше деце.

Помоћник директора ОШ „Кнегиња Милица“ Милета Васовић указао је на то да ће квалитет рада бити подигнут на виши ниво применом нових технологија и алтернативних извора енергије, а да ће паметна клупа додатно мотивисати ученике за рад.

Координатор за интернет и мултимедију „Телеком Србија групе“, у оквиру које послује Супернова, Владимир Лучић рекао је да ће овај кабловски оператер паметне клупе донирати за још десет основних школа широм Србије, наводећи да оваквим донацијама компанија жели да допринесе процесу дигитализације у Србији.

Паметне клупе које красе 70 градова у 30 земаља биће део понуде и ђацима у Србији, потврдио је он и најавио већа улагања за дигиталне пројекте у наредне две године.

Оснивач компаније „Strawberry energy“ Милош Милисављевић објаснио је да је жеља те компаније да унапреди јавне просторе и да се ученицима приближе модерне и паметне технологије јер је дигитализација основа свега.

Паметна клупа, поред тога што омогућава пуњење више мобилних телефона истовремено захваљујући соларној енергији, обезбеђује повезивање на интернет и коришћење различитих едукативних и информативних садржаја.

Све паметне клупе поседују и платформу за ђаке са лекцијама, тестовима знања, едукативним играма и другим занимљивостима, а на информативној страници, којој се приступа приликом повезивања на интернет, ученици могу да се информишу о актуелностима и распореду наставе.

 

Loading