ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Приоритети инвестирања у области науке – набавка капиталне опреме за научноистраживачке организације, станови за младе научнике, санација и реконструкција постојећих објеката

На данашњем састанку Одбора за управљање Пројектом „Истраживање и развој у јавном сектору“  дефинисани су приоритети будућих инвестиција у области унапређења научне инфраструктуре.

Министар просвете, науке и технолошког развоја др Срђан Вербић рекао је да је Министарство одлучно у ставу да су приоритети инвестирања у области науке – набавка капиталне опреме за научноистраживачке организације, станови за младе научнике, санација и реконструкција постојећих објеката. Такође, министар је нагласио да су, по његовом мишљењу, два пројекта спорна: Центар за промоцију науке и Центар за нанонауке и материјале.

„Позитивна оцена коју су добили ови пројекти 2010. године на студији изводљивости не значи да би такву оцену добили и данас. Ми морамо да сагледамо ове пројекте у данашњим условима. Реалност је да ми не можемо да обезбедимо одрживост пројекта за зграду Центра за промоцију науке од 65 милиона евра. То не значи да нама Центар за промоцију науке није потребан. Напротив, потребнији нам је него икад, али желимо да суштина његовог постојања буде на научно-образовним активностима, а не на архитектонском подухвату“, рекао је министар Вербић.

На састанку Одбора, истакнуто је да аранжман са ММФ-ом подразумева ограничавање повлачења већ преузетих кредита, што је уједно разлог инсистирања Владе на бржој реализацији уговорених пројеката.

Што се тиче изградње Нано-центра, министар Вербић је рекао да никада није било консензуса у истраживачкој заједници и да је неопходно преиспитати идејно решење за овај Центар.

„Прво морамо да питамо научну заједницу како она види улогу и важност нано-центра као и на који начин ће га користити. Тек тада, знаћемо какви су планови за изградњу“, истакао је Вербић.

Оно што следи је одлука Владе Републике Србије по питању приоритета будућих инвестиција у области унапређења научне инфраструктуре.

Loading