ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Привреда у Крушевцу оснажена дуалним образовањем

Компаније и школе из Крушевца препознале су значај Националног модела дуалног и предузетничког образовања од самог почетка, нарочито компанија Фам, која је уз подршку регионалне привредне коморе одлучила да оснажи образовање младих путем учења кроз рад, рекла је Габријела Грујић, помоћница министра за стратешко планирање на отварању Каравана “Дух младости” у Крушевцу.

Она је истакла да је сада задатак Министарства да поред три дуална образовна профила која су од ове школске године активна у Крушевцу, модернизује и профиле који су потребни компанијама  Купер Tајерс и Трајал.

Тиме ћемо омогућити младима квалитетно образовање како би се одмах по завршетку школе запослили, рекла је Грујић.

Државни секретар Владимир Џамић захвалио је граду Крушевцу на томе што је поуздан партнер Министарству у промоцији дуалног образовања.

Председник Републике и Влада Србије остаће упамћени по томе што су дали највећи допринос модернизацији и реформи образовања у Србији. У наредном периоду ћемо као Министарство снажно подржати развој предузетничког образовања на свим образовним нивоима, истакао је Џамић.

Дуално образовање је према речима Мирјане Ковачевић, директорке Сектора за едукацију Привредне коморе Србије, решење за бројне изазове са којима се привреда суочава у свом развоју.

Дуално образовање наставља давну традицију некадашњих школа ученика у привреди, које су постојале у време када смо имали велике привредне системе. Данас, нашу привреду карактерише другачија структура – секторска, по величини, а и власничка, што захтева и прилагођавање стручног образовања, рекла је Ковачевић.

Заменица градоначелника Весна Лазаревић подсетила је да је у четири школе у Расинском региону од ове године почео процес увођења дуалног образовања и поручила да Град Крушевац систематски води бригу о својој омладини.
У име организације “Spirit of youth” присутне је поздравио Mилан Трајковић који је изразио задовољство што су млади из Крушевца изабрали да буду део дуалног образовања.

У оквиру манифестације одржана је и панел дискусија на тему дуалног и предузетничког образовања на којој су учествовали помоћница министра просвете Габријела Грујић, државни секретар Владимир Џамић и директорка Сектора за едукацију Мирјана Ковачевић.

Најмлађи су имали прилику да се опробају у баскету 3х3, полигону, квизу знања, као и да учествују у акцији „Згиб зона“, у којој град који уради највише згибова осваја реновирање дечијег парка или спортског игралишта по жељи.

 

 

Loading