ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Продужен рок за пријаву ученика у ИТ одељења

Због великог интересовања ученика, пријаве за полагање пријемног испита за специјализована одељења за информатику и рачунарство (ИТ) у гимназијама широм Србије, продужене су по истој процедури, до понедељка, 21. маја.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја одлучило је да продужи рок за пријаву за упис у гимназијска ИТ одељења, по истој процедури. Заинтересовани ученици се могу пријавити  данас, 17. маја, сутра, 18. маја и у понедељак, 21. маја, од 9 до 14 часова у гимназијама које ће имати специјализована ИТ одељења.

На пријемном испиту, који је заказан за 3. јун полагаће се задаци из математике средњег и напредног нивоа, док се за припрему користе збирке за полагање завршног испита.

До сада се за полагање пријемног испита за гимназијска ИТ одељења наредне школске године пријавило 2.537 ученика, што чини приближно 4 % укупног броја ученика који ће уписати средње школе. Број пријављених увећан је скоро пет пута у односу на прошлу годину, када се пријавило 556 ђака.

 

У зависности од резултата пријемног испита, могуће је да ће наредне школске године бити уписана и три ИТ одељења на језицима националних мањина, обзиром на то да су се за полагање пријемног пријавило и 76 ђака припадника мађарске и словачке националне мањине.

Ученици који заврше четири године школовања у овим одељењима, стећи ће сва неопходна знања и вештине која ће им отворити врата ИТ индустрије. Биће и одлично припремљени за наставак школовања на неком од факултета или виших школа ИТ усмерења. Поред тога, добиће и широко гимназијско знање које им омогућује да, уколико желе, наставе своје школовање у неком потпуно другом правцу.

Loading