ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Профилисање високог струковног образовања

Министар просвете, науке и технолошког развоја др Срђан Вербић отварајући конференцију „Профилисање високог струковног образовања“, истакао је значај сарадње привреде и образовања, наглашавајући улогу високих струковних школа које треба да дају добре примере у тој области.

„Интерес државе Србије је да види на делу како може боље да се сарађује са привредом. Високе струковне школе су оне које фразу о сарадњи са привредом и о приватно-јавном партнерству, треба да преточе у пример добре праксе за све остале студијске програме“, рекао је Вербић.

Министар је истакао да очекује да ће прави примери приватно-јавног партнерства појавити пре свега на високим струковним школама, те да се после неколико деценија развоја струковних студија интензивира међународна активност на том пољу, како би оно што се ради у Србији било видљивије.
„Ми смо ту да помогнемо, пре свега у прављењу бољег законског оквира за ваше деловање. Сваки ваш пример добре праксе је за нас још једна идеја шта треба променити у Закону о високом образовању не бисмо ли тако и поспешили високе струковне школе и унапредили наш образовни систем у целини“, рекао је Вербић.

Председница Конференције академија струковних студија Србије (КАСС) Ружица Станковић истакла је значај регионалне сарадње у развоју и профилисању високог струковног образовања. Она је најавила да ће 2016. године у Београду бити одржана велика међународна конференција – годишња конференција Европске асоцијације високог струковног образовања EURASHE.

Генерални секретар EURASHE Јохан Клоет истакао је да су у савременом друштву промене непредвидљиве и константне и да је важно мислити на запослење младих, због чега се морају уводити нове дисциплине и образовање прилагођавати потребама тржишта.

На конференцији се разговарало и о високом струковном образовању у Европи, регионалној сарадњи, као и о другим питањима која се баве унапређивањем ове области високог образовања.

Loading