ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Програмирање робота и школски фестивал климатизације и грејања

У Политехничкој школи у Крагујевцу је одржано је друго по реду Републичко такмичење у програмирању робота. На такмичењу, које је одржано 8. и 9 маја 2015. године учествовало је 12 екипа средњих стручних школа, које припадају Заједници машинских школа Србије. Најбоље пласирана екипа ове године је екипа Анубис (Катарина-Глорија Грујић, Александар Стојадиновић) из Машинско-електротехничке школе, Крушевац, а друго и треће место су заузеле екипе Меха.Дим (Душан Иванчић, Милош Јовановић) и МААР (Стефан Здравковић, Саша Гуцуња) обе из „Политехнике“ – школе за нове технологије, Београд.

На самом такмичењу, екипе су решавале три задатка – исцртавање облика, пролазак кроз лавиринт и сакупљање предмета. Сви задаци су захтевали аутономно кретање робота. Ове године, све екипе су користиле Лего комплете, док се за наредна такмичења очекује појава и самостално конструисаних робота у школама учесницама.

И у Техничкој школи „Нови Београд“, у суботу 9. маја 2015. техница сколагодине одржан је трећи „Школски фестивал климатизације и грејања Србије“, који је отворила помоћник министра за средње образовање и васпитање и образовање одраслих Снежана Марковић. Фестивал се састојао из изложбеног дела на коме су приказани производи и системи светских брендова, а школа је приказала своју технику и дидактичке могућности у овој области.

Саставни део Фестивала била је и смотра достигнућа средњих стручних школа Србије које школују ученике из области грејне и расхладне технике. Учествовале су школе из Ваљева, Лесковца, Ниша, Младеновца. У склопу манифестације одржан је и турнир у малом фудбалу основних школа.

Loading