ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Програмом „Буђење“ сутра, 3.маја 2024.године биће обележена прва годишњица и комеморација за жртве масовног убиства у Огледној основној школи „Владислав Рибникар“ у Београду

Раднa групa за успостављање Меморијалног центра у знак сећања на жртве масовног убиства у Огледној основној школи „Владислав Рибникар“ у Београду, која је формирана Одлуком Владе Републике Србије, одржала је данас седму седницу на којој су разговарали о програму под називом „Буђење“, којим ће сутра, 3. маја 2024. године бити обележена прва годишњица и комеморација за жртве масовног убиства у Огледној основној школи „Владислав Рибникар“ у Београду. Мултидисциплинарни тим за успостављање Меморијалног центра утврдио је програм обележавања који је прихватила Радна група, а који ће се сутра почети у 8.40 часова у Улици краља Милутина 10 . Окупиће се породице убијених, рођаци, пријатељи и грађани који имају потребу да искажу солидарност и емпатију. Током целог дана грађани ће моћи да остављају цвеће, пале свеће и уписују се у књигу сећања у просторима одређеним за то.

Део Улице краља Милутина, од Његошеве до Крунске, назван ПРОСТОР ТИШИНЕ, биће затворен за саобраћај од 8.40 до 19.30 за грађане који желе да одају почаст жртвама.

Радна група са Мултидисципнинарним тимом у којој су и родитељи убијене деце, апелује на све организоване групе грађанa и организације које желе да одају пошту и положе цвеће да то учине после 10 часова и 30  минута.

Грађани ће моћи да положе цвеће, запале свеће  и упишу се у Књиге сећања.

Сутра у 8.41 као и 4. маја 2024. године у 22.32, медији у Србији ће прекидом програма обележити  годишњицу трагедија – тако што  ће затамнити екране и прекинути емитовање телевизијског и радијског програма у трајању од једног минута са текстом : „ 3. и 4. мај 2023. Памтимо.“

Комеморативни дан означава почетак вишеслојног процеса меморијализације. Чине га просторно-ликовна инсталација која омогућава достојанствено одавање поште жртвама на месту злочина.

Просторно-ликовна инсталација у Улици краља Милутина 10, остаће у јавном простору као симбол заједничког сећања до почетка радова на успостављању Меморијалног центра.

Од 9.00 до 19.00 у простору код споменика Десанки Максимовић на Ташмајдану, биће организован Форум у оквиру којег ће грађани разговарати са представницима Мултидисциплинарног тима о питањима која се тичу узрока и последица масовних убистава 3. и 4. маја 2023. Поред овог простора, налазиће се екран на коме ће бити приказан видео колаж о Бојани, Ани, Катарини, Еми, Мари, Софији, Андрији, Адриани, Ангелини и Драгану.

На велику жалост породица и Мултидисциплинарног тима, завршни музичко-сценски програм ће због најављене кише бити одржан у Студентском културном центру, где је ограничен капацитет.

Позивамо грађане да догађај прате на посебно постављеном екрану на Ташмајдану у 20.00 где ће имати прилику, да у јавном простору, учествују у заједничком сећању, туговању и пошаљу поруке емпатије и солидарности. Завршни музичко-сценски програм моћи ће да се прати и у директном преносу на телевизијама РТС, Танјуг телевизија и Танјуг агенција, Н1, Нова С, Инсајдер ТВ.

Сутра у 8.41 као и 4. маја 2024. године у 22.32, медији у Србији ће прекидом програма обележити  годишњицу трагедија – тако што  ће затамнити екране и прекинути емитовање телевизијског и радијског програма у трајању од једног минута са текстом : „ 3. и 4. мај 2023. Памтимо.“

За све грађане којима буде неопходна саветодавна психолошка подршка, биће дежурни терапеути преко телефонске линије Виктимолошког друштва Србије (065 5 48 64 21), од 8 до 20 часова у петак, 3. маја и суботу, 4. маја.

Институт за ментално здравље, у петак, 3. маја и суботу, 4. маја од 10 до 14 часова пружаће психолошку подршку  у Центру за младе у Ресавској улици број 22.

Такође, Институт за ментално здравље је на располагању грађанима од недеље, 5. маја  и као и сваког наредног дана од 8 до 20 часова.

Молимо медије да поштују Протокол за медије који је доставио Мултидисциплинарни тим.

Такође, молимо електронске медије да путем кајрона обавештавају јавност о сутрашњем комеморативном дану кроз поруку : Прва годишњица и комеморација за жртве масовног убиства у Огледној основној школи „Владислав Рибникар“ у Простору тишине у улици Краља Милутина и на Форуму у парку Ташмајдан од 9 – 20:30 часова.

Министарство просвете позвало је све основне и средње школе у Србији да организују Недељу сећања и заједништва у периоду од 7. до 10. маја 2024. године, чији је циљ одавање поштовања жртвама, подршка њиховим породицама, пријатељима и широј заједници.

 

Loading