ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Променом календара образовно-васпитног рада ученици не остају без распуста

Промена календара образовно-васпитног рада за основне и средње школе за школску 2019/2020. годину резултат  је стручне процене и заснива се на законским овлашћењима ресорног министра ( члан 28. став 5 ЗОСОВ).

У време ванредног стања и пандемије и у ситуацији када је одложен почетак другог полугодишта текуће школске године, због наглог повећања броја оболелих од сезонског грипа, одлука о измени календара донета је искључиво у интересу заштите здравља наставника и ученика.

Распуст је намењен ученицима, а не и запосленима у школама. Изменом календара ученици не остају без распуста, већ је смањен број дана распуста како би се створио додатни простор да ученици и наставници уз што мање додатних напора заврше наставну годину када ситуација буде нормализована.

У време ванредног стања, када се и настава и учење реализују на другачији начин, Министарство просвете, науке и технолошког развоја редовно даје подршку наставницима и ученицима када је реч о рационалном коришћењу радне енергије и времена и указаује да је важно да се обезбеди континуитет комуникације школа и породица.

Промена календара образовно-васпитног рада за основне и средње школе за школску 2019/2020. годину заснована је на укупним мерама Владе Републике Србије у време ванредног стања и усаглашена је са свим напорима да се у наредним недељама обезбеди да све циљне групе грађана што више смање изласке из куће и социјалне контакте.  Постоји заснована стручна процена да би у наведеном временском периоду могло да дође до повећања ризика од ширења епидемије.

Loading