ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Промоција дуалног образовања и оквира квалификација у Власотинцу

Министарство просвете, науке и технолошког развоја организовало је у Власотинцу промоцију Националног модела дуалног образовања и оквира квалификација којој су, поред представника Министарства и Завода за унапређивање образовања и васпитања, присуствовали и председник општине Братислав Петровић, представници привреде, школа и ученици. У оквиру промоције помоћница министра за дуално образовање и васпитање Габријела Грујић, обишла је компаније „Грунер“ и ИГМ „Младост“, у којима се реализује учење кроз рад.

Имала сам прилику да видим како ученици школе стичу вештине у процесу учења кроз рад и колико су задовољни добијеним знањем у компанијама. Видела сам, заправо, њихову радост, као и посвећеност инструктора и власника компанија младима. Сви они очекују посао, сигурни су да ће тај посао и да добију, али оно што је најважније од свега је да имају самопоуздање, јер они кроз процес учења кроз рад знају да њихово теоријско знање заиста вреди “, рекла је Грујићева.

Братислав Петровић, председник општине Власотинце, истакао је да је велики број ученика одмах добио посао по завршетку школовања по дуалном моделу образовања.

Годинама смо радили на томе да се приближимо привреди и да школујемо кадрове у складу са њиховим потребама и да на тај начин омогућимо нашој деци да остану у свом месту и да добију посао “, рекао је Петровић.

Техничка школа Власотинце, која је годинама укључена у систем дуалног образовања и у којој се реализује чак девет дуалних образованих профила, сада постаје и регионални тренинг центар као вид подршке како формалном дуалном тако и неформалном образовању. У овој школи се такође спроводи и поступак признавања претходног учења, о коме су на промоцији говорили представници Министарства и Завода. Своја искуства у реализацији дуалног образовања поделили су са присутнима и ученици школе, који похађају дуалне образовне профиле, као и представници компанија.

 

Loading