ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Промоција дуалног образовања у Пироту

Министарство просвете, науке и технолошког развоја организовало је у Пироту промоцију дуалног образовања којој су, поред представника Министарства, присуствовали градоначелник Владан Васић, представници привреде, образовних установа и ученици. Део промоције био је и обилазак компаније „Тигар Тајерс“ у којој тренутно 20 студента учи кроз рад.

Државни секретар Небојша Ранђеловић је истакако значај дуалног образовања и изразио задовољство што се ученицима и студентима пружају добри услови за образовање и стицање практичних знања и искустава кроз дуално образовање у компанији „Тигар Тајерс.

Град Пирот са својим школама један од пионира у дуалном образовању, што је веома важно за бољу доступност образовања“, рекао је државни секретар.

По моделу дуалног образовања тренутно се школују 84 ученика у две пиротске школе – Техничкој и Средњој стручној школи. Од ове године у овом систему је и одсек нишке Академије техничко-васпитачких струковних студија у Пироту и они су пионири у примени модела дуалног образовања у високом школству.

Први студијски програм по дуалном моделу студија у високом образовању, реализован је управо на Одсеку Академије техничко–васпитачких струковних студија Ниш у Пироту. Академија сарађује са компанијом „Tigar Tires“, а двадесет студента тренутно учи кроз рад у тој компанији“, рекла је помоћница министра Габријела Грујић.

Она је рекла да ће Пирот добити статус Тренинг центра за развој дуалног образовања и да ће Влада Србије издвојити одређена средства за пиротске школе и за опрему за рад да би се обезбедило реално радно окружење за ученике.

Владан Васић, градоначелник Пирота, истакао је да локална самоуправа подржава дуално образовање јер су видели да у пракси доприноси бољој едукацији и запошљавању младих.

Своја искуства су на промоцији поделили и ученици који похађају дуалне образовне профиле, представници високошколских установа код којих се остварује дуални модел студија и представник компаније „Tigar Tires”.

Директор Сектора за људске ресурсе у „Тигар Тајерсу“ Зоран Костић је рекао да му је јако драго што је „Тигар Тајерс“ прва компанија у граду која је покренула процес дуалног образовања.

Loading