ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Промоција Националног модела дуалног и предузетничког образовања у Панчеву

У великој сали Градске управе града Панчева, јуче је организована „Промоција Националног модела дуалног и предузетничког образовања“. Помоћница министра за дуално образовање Габријела Грујић навела је да су млади будућност Србије и да им дуално образовање пружа могућност да каријерно напредују и остану у својој земљи.

Дуалним образовањем развијају се вештине које су потребне младима да би се успешно запослили након формалног образовања али и како би наставили школовање или започели сопствени посао , истакла је она.  

Скуп је отворио и градоначелник Панчева Саша Павлов који је рекао да се Панчево показало као пример добре праксе у увођењу дуалног образовања.

Сарадња компанија, школа и локалне самоуправе јесте кључ за успех дуалног образовања, кључ за будућност наше деце и социјално-економског напретка Панчева и целе Србије, рекао је Павлов и додао да су доласком страних инвеститора али укључујући и домаће фирме, отворена нова радна места за око 3000 људи.

Мирјана Kовачевић из Привредне коморе Србије је навела да је дуално образовање битно и за долазак нових инвестиција у Србију. Према њеним речима, неретко се дешава да се компаније одлучују за неку земљу на основу тога да ли земља има дуално образовање. Представник регионалне привредне коморе Јужнобанатског управног округа Марко Ћулибрк је истакао да постоји добра сарадња између Министарства просвете, Националне службе за запошљавање, Привредне коморе и Регионалне привредне коморе.  Он је  истакао да се образовање ученика у дуалном образовању не завршава након завршетка средње школе већ да им је омогућена и проходност ка вишим нивоима образовања, наводећи и Закон о дуалном моделу студија у високом образовању.

Након уводних говора уследила је панел дискусија на којој су поред представника Министарства и Привредне коморе учествовали и директор Машинске школе Ненад Дојчиновић и представници компанија „Инокс прерада“ и „Феромонт опрема“.

Промоцији је присуствовало више од 200 учесника, представника школа и ученика из Панчева, Београда, Беле Цркве, Вршца и Алибунара, као и представника компанија, локалне самоуправе, регионалне привредне коморе и школске управе. 

Loading