ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Промоција Националног модела дуалног и предузетничког образовања у Суботици

Министарство просвете, науке и технолошког развоја организовало je у Техничкој школи „Иван Сарић“ у Суботици промоцију Националног модела дуалног и предузетничког образовања.

Ученици, родитељи, представници школа, компанија, школских управа, регионалних привредних комора и остали заинтересовани имали су прилику да сазнају више о резултатима који су постигнути у претходном периоду у дуалном образовању.

Помоћница министра просвете, науке и технолошког развоја Габријела Грујић нагласила je том приликом да Србија има добар образовни систем, а да се дуалним образовањем даје додатна вредност образовању.

Филозофија образовања је филозофија живота сваког младог човека који живи у 21. веку. Морамо бити свесни да теоријска знања нису довољна да бисмо се запослили у жељеним занимањима, те да су компетенције на делу, рекла је она.

Присутнима се обратио и градоначелник Суботице Богдан Лабан. Он је говорио о подршци коју тај град пружа дуалном образовању и о важности дуалног образовања за регионални развој.

Циљ увођења дуалног образовања није образовати ученике за рад у иностранству него је  да се млади учине конкурентнијим на тржишту рада, истакао је Лабан.

Помоћница Покрајинског секретара за образовање, прописе, управу и националне мањине Биљана Кашерић је кроз бројке представила дуално образовање на теирторији АП Војводине са посебним освртом на град Суботицу.

На територији Војводине, по моделу дуалног образовања се школује више од 1.800 ученика у 82 одељења, 15 локалних самоуправа, 24 средње стручне школе, осам подручја рада, за 17 образовних профила, навела је она.

Присутнима се обратила и в.д. помоћника директора Регионалне привредне коморе Севернобачког округа Биљана Штављанин.

Сматрам да је дуално образовање „вин вин“ ситуација за све учеснике, а пре свега за наше ђаке који кроз учење у школи стичу теоријска знања, а учешћем у учењу кроз рад у компанијама практична знања, рекла је она.

У панел дискусији учествовали су представници компанија Сименс и Контитехх флуид (Contitech fluid) , а у име Привредне коморе Србије говорила је Мирјана Ковачевић.

Представници компанија су навели да је добробит дуалног образовања велика за компаније, као и за ученике који поред стручних компетенција, током боравка у компанији развијају и тимски дух, свест о значају безбедности и здравља на раду.

Директор Техничке школе Жељко Рајчић је навео да школа има формиран Тим за дуално образовање и да се око 80% ученика одмах након завршетка дуалног образовања запошљава.

О предностима које дуално образовање доноси ученицима говорили су и ученици који су завршили дуалне образовне профиле али и они који се школују по овом моделу.

Посао сам добио аутоматски, тачније компанија ми је дала понуду за запослење и нисам морао да пролазим кроз интервју и процесе обуке, као што пролазе новозапослени, већ сам наставио да радим оно што сам започео на учењу кроз рад. Зато дуално образовање препоручујем и другима, јер не би морали да траже посао након школе, већ би имали загарантован“, рекао је бивши ученик Техничке школе који је одмах по завршетку школовања добио посао у компанији.

На догађају су били представљени и Национални оквир квалификација и његов значај за развој дуалног образовања, Публикација посвећена дуалном образовању. Представљени су и Мастер план имплементације Закона о дуалном образовању, Стратегија комуникације за подршку спровођењу дуалног образовања коју су настали у оквиру пројекта Швајцарске агенције за развој и сарадњу „Подршка у развоју и успостављању Националног модела дуалног образовања“.

Loading