ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Промоција Националног модела дуалног образовања и оквира квалификација у Пожеги

Министарство просвете, науке и технолошког развоја организовало је промоцију Националног модела дуалног образовања и оквира квалификација у Скупштини општине Пожега.

Габријела Грујић, помоћница министра за дуално образовање и васпитање, том приликом посетила је и компаније „Inmold plast“ и „Будимка“, које учествују у дуалном образовању. Компанија „Inmold plast“ већ дуги низ година сарађује са Техничком школом из Пожеге, која ће ускоро постати регионални тренинг центар.  У тој компанији је више од 150 ученика прошло кроз систем дуалног образовања, а више од 50 ученика је запослено након завршетка школовања. Прехрамбена индустрија „Будимка“ потписала је 2021. године уговор о дуалном образовању са Пољопривредном школом са домом ученика „Љубо Мићић“ и прве ученике очекује на учењу кроз рад од септембра.

Важно је да сагледамо како реално изгледа дуални модел образовања, коjи се развиjа већ шест година у Србиjи и који, уз дуални модел студија у високом образовању, може да осигура квалитет знања, због којег ће наши млади људи остати у Пожеги, али и формирати своjа предузећа„, рекла је Грујићева.

Ђорђе Никитовић, председник општине Пожега, сматра да је Пожега један од лидера у дуалном образовању и да је развојем привреде установљена потреба за стручним кадровима.

Мирјана Ковачевић, Руководилац Центра за едукацију, дуално образовање и образовне политике Привредне коморе Србије, истакла је да се привреда суочава са дефицитом кадрова, а да дуални модел помаже да се тај проблем реши.

Наш задатак је да анимирамо већи број привредника да се укључе у дуално образовање, да их информишемо о користима, а у Пожеги ће шест компaнија отворити више од 50 места за школовање ученика “, рекла је Ковачевић.

Циљ промоције је био информисање о предностима дуалног образовања, досадашњим искуствима и постигнућима, као и примерима добре праксе у имплементацији дуалног образовања. Своја искуства су са  присутнима поделили директори и ученици који похађају дуалне образовне профиле, као и представници компанија код којих се реализује учење кроз рад.

Догађају су поред представника Министарства, Привредне коморе Србије, општине Пожега, присуствовали и ученици, представници школа и компанија „Inmold plast“ и „Будимка“.

 

Loading