ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Промоција Националног модела дуалног образовања и оквира квалификација у Суботици

Министарство просвете, науке и технолошког развоја организовало је промоцију Националног модела дуалног образовања и оквира квалификација у Скупштини града Суботица. Своја искуства са присутнима поделили су директори и ученици који похађају дуалне образовне профиле, као и представници компанија код којих се реализује учење кроз рад.

Габријела Грујић, помоћница министра за дуално образовање и васпитање, том приликом посетила је и компаније „Continental“ и СТР “ЕУРОПА“, које учествују у дуалном образовању.

Суботица ће имати тренинг центре у Техничкој школи „Иван Сарић“ и Хемијско-технолошкој школи. То је зато што је свих претходних година показала квалитет и посвећеност дуалном образовању. Од прошле године имамо акредитована 32 студијска програма по дуалном моделу студија на чак девет високошколских установа, шест академија струковних студија и три факултета, што сведочи о томе да дуално образовање постаје једна озбиљна платформа која потврђује да у 21. веку не можемо да говоримо само о значају теоријских знања већ и о вештинама, способностима, ставовима, свеукупним компетенцијама које наше младе чини одмах запошљивим након жељеног нивоа формалног образовања“, рекла је Грујићева.

Стеван Бакић, градоначелник Суботицe, истакао је да Суботица годинама уназад својим активностима  помаже и подстиче успостављање и јачање сарадње између средњих стручних школа и послодаваца.

Како другачије да развијамо економију у држави уколико не размишљамо о томе да је један од стубова економског развоја и образовање. Оно што ће млади ученици који се определе за овај модел сигурно добити јесте квалитет знања. Оно на чему, по мом мишљењу, треба још да радимо,  јесте да сви заједно, удруженим снагама, мењамо однос према занатским занимањима и да младе људе усмеримо да их препознају као уважена, достојанствена занимања која су нам преко потребна“, рекао је Бакић.

Догађају су поред представника Министарства, Привредне коморе Србије, локалне самоуправе, присуствовали и ученици, представници школа и компанија „Continental“,  „МИНИ ПАНИ“, „ДОН ДОН“ и „Војпут“.

Loading