ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Промоција спортских одељења у гимназијама у Сремској Митровици и Новом Саду

У новосадској Гимназији „Јован Јовановић Змај” и у Митро­вачкој гимназији у Сремској Митровици одржане промоције одељења за ученике с посебним способностима за спорт.

Уче­ници осмог разреда на овим промоцијама могли су да се информишу о новом концепту и предностима ових одељења, као и о предметима који ће се у њима изучавати. За њих је организована и презентација разних спортова.

Помоћник министра просве­те за предшколско и основно образовање Милан Пашић нагласио је  у Сремској Митровици и Новом Саду да сваке године постоји велико интересовање ученика за спортска гимназијска одељења. Према његовим речима, предност ових одељења је што ће ученицима који тренирају различите спортове бити омогућено да редовно тренирају уз подршку предметних наставника.

Сада ће тренажни процес који ученици ових одељења реализују у својим клубовима бити урачунат у недељни фонд и школа ће имати комуникацију с клубовима и тренерима,  рекао је Пашић и додао да – јако је битно да ови ученици наставе да се баве спортом, али и да не одустају од школе, а ова одељења, уз квалитетно образовање, дају могућност наставка образовање на факултетима, то јест пружају велики избор ђацима који их заврше.

Предност образовања у овим специјализованим одељењима од ове године је и у томе што је број ученика ограничен на 20, што омогућава ефикаснији рад на часовима. Осим тога, применом савремених технологија ученицима ће бити омогућено да прате наставу на даљину када су на клубским или репрезентативним припремама и спортским такмичењима током школске године. По­моћник министра  је најавио да ће ученици ових одељења од септембра имати и два нова премета -Спорт и здравље и Спорт и тренинг.

Директор Гимназије „ Јован Јовановић Змај“ др Радивојe Стојковић , рекао је да постоји велико интересовање ученика за овај смер.

 Сваке године имамо два до три пута више пријављених него места, па се таквом одзиву надамо и ове године. С обзиром на то да је у овој Гимназији већина ученика у одељењима за таленте за природне науке, ученици спортских одељења су нам драгоцени јер уносе другачије навике и тиме стварају баланс неопходан у развоју младог човека, истакао је Стојковић..

По речима др Стојковића, у овој Гимназији су до сада у спортским одељењима ђаци радили по програму природно-математичког смера, а од јесени ће радити по новом плану и програму направљеном специјално за ова одељења.

За спортска одељења осмаци ће се, с потребном документацијом из својих клубова, пријављивати следећи понедељак и уторак, 8. и 9. јуна .

Loading