ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Проширени капацитети за 160 нових места у два вртића у Крушевцу

Министарка просвете проф. др Славицa Ђукић Дејановић, у присуству министра унутрашњих послова Братислава Гашића, председнице привременог органа Крушевца, Јасмине Паруловић и Весне Живковић, директорке ПУ „Ната Вељковић“ данас је свечано отворила реконструисанe и дограђене вртиће „Голуб мира“ и „Лабуд“ у Крушевцу, чиме је обезбеђено нових 160 места за децу.

Реконструкцијом и доградњом оба вртића, у које је уложено укупно око 58,5 милиона динара, обезбеђено је по 80 нових места за децу која ће бити распоређена у по 4 групе у оба вртића, као и додатни  простор чија је укупна површина 1200 метара квадратних. За опремање оба дограђена објекта дидактичким материјалом, Министарство просвете је издвојило више од 7, 5 милиона динара.

Реконструкцијом и доградњом вртића у Крушевцу, као и у другим градовима и општинама широм Србије, радимо на укидању листи чекања, чиме дајемо подршку нашим најмлађим суграђанима, њиховим родитељима и локалној самоуправи са којом блиско сарађујемо. Стратешко опредељење Министарства просвете је повећање свеобухвата деце системом предшколског васпитања и образовања, као и унапређење његовог квалитета, док се посебна пажња посвећује инклузији деце из социјално осетљивих група“, изјавила је министарка проф. др Славица Ђукић Дејановић приликом обиласка вртића.

Министарство просвете спроводи системску подршку унапређивању квалитета система предшколског васпитања и образовања, у оквиру пројекта „Инклузивно предшколско васпитање и образовање“.

За запослене у Предшколској установи у Крушевцу организована је обука за примену нове програмске концепције,  а додатна обука и размена знања и искуства организована је и приликом посете кластерима у Чачку и Пироту. Тим за инклузивно образовање прошао је обуку чији је циљ подршка развијању инклузивне праксе.

У циљу унапређивања квалитета система предшколског васпитања и образовања, уложена су додатна средства за набавку ИКТ опреме, у вредности већој од  1,5 милиона динара, док је за набавку ниског мобилног намештаја обезбеђено око 913 хиљада динара.

Посебна средства, у вредности од 6 милиона динара, уложена су у реализацију пројекта

„Подршка деци и породици – добробит за будућност“ и средства су намењена адаптирању, реновирању и опремању две просторије намештајем и дидактичким материјалом, као и за васпитно-образовни рад са децом предшколског узраста у селу Велики Шиљеговац и приградском насељу Читлук, претежно ромске популације.

Из овог гранта финансирано је формирање три нове мешовите групе деце у сеоским срединама, као формирање Мобилног саветовалиштa, у сарадњи са Предшколском установом, дечјим диспанзером и Центром за социјални рад. За потребе Мобилног саветовалишта набављено је путничко возило.

Кроз програм „Клуб за децу и родитеље – Разиграно поподне“, који се реализује на територији Града Крушевца у вртићима ,,Невен“ и ,,Пчелица“, оснажене су компетенције деце и родитеља, као и других законских заступника кроз учешће у радионицама, трибинама, излетима и посетама позоришту. У ове активности укључено је укупно 966 малишана, а број родитеља, других чланова породице и законских заступника је готово 1400.

Током реализације пројекта у претходне четири године различитим програмима обухваћено је 318 малишана, из Читлука, Великог Шиљеговца и Коњуха, а 636 родитеља подржано је кроз пројекат на различите начине.

Изградња нових објеката, као и улагање у квалитет предшколског васпитања и образовања део је пројекта „Инклузивно предшколско васпитање и образовање“, које Министарство просвете спроводи уз подршку Светске банке, а у сарадњи са локалним самоуправама. Значајна област програма је инклузија деце из осетљивих друштвених група у систем предшколског васпитања и образовања од најранијег узраста, као и сензибилисање  родитеља и запослених по о овом питању. Овим пројектом биће обухваћена 23 објекта у 22 локалне самоуправе која ће обезбедити 11.000 нових места за малишане, а кроз обуке и менторску подршку прошло је преко 20.000 васпитача. Укупна вредност пројекта је 47 милиона евра.

 

 

Loading