ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Прослава 180 година Ужичке гимназије

На Свечаној академији у Народном позоришту у Ужицу обележено је 180 година постојања Ужичке гимназије, најстарије просветне институције у овом делу Србије, и пете најстарије гимназије у Републици Србији.

Њени ђаци су биле многе знамените личности из свих области попут Љубомира Стојановића, Димитрија Туцовића, Симеона Росандића, Петра Бојовића, Кирила Савића, до савремених писаца  Симовића, Витезовића, Ршумовића и многих других. У години јубилеја у њеним клупама је 830 ђака.

Од прве генерације „граматикалне класе“ код наставника Милана Мијатовића, током наредних 18 деценија, ужичка гимназија постала је посебно место и обавезан део ужичких разгледница и сећања исто колико и храм науке. За ђаке – некадашње и данашње „бубалице“ и „штребере“ који уз све то и „лају на звезде“, гимназијски дани били су незаборавни.

На прослави су присуствовале многобројне званице, бивши и садашњи професори и ђаци.

У име Министарства просвете, науке и технолошког развоја присутне је поздравио проф. др Владимир Поповић, бивши ђак ове школе. У свом говору проф. Поповић је подсетио на реформе гимназија које су у току, улагањима у образовне институције у ужичком крају, али и о вредностима које је за цео живот понео из Ужичке гимназије. У емотивном обраћању, истакао је да је то била најважнија школа у његовом животу.

На Свечаној академији госте су поздравили Тихомир Петковић, градоначелник Ужица, Радивоје Стојковић, председник Заједнице гимназија, као и др Владимир Рековић, научник у ЦЕРН-у, бивши ђак гимназије. Ђаци Ужичке гимназије извели су пригодан културно-уметнички програм.

Loading