ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Прва генерација младих образована по дуалном моделу запослена у Бош-у у Пећинцима

Промоција дуалног и предузетничког образовања настављена  је у општини Пећинци. Пећинци су седма локална самоуправа од планираних 33, у којима су ученици, али и родитељи имали могућност да се упознају са моделом дуалног образовања, школама и компанијама које су у њега укључене.

Караван “Дух младости”  отворила је председница општине  Дубровка Ковачевић Суботички. Она је изразила задовољство што ће Техничка школа од септембра увести два нова образовна профила – електричар и оператер машинске обраде.

Циљ овог каравана и уопште дуалног образовања јесте да се ученици образују у складу са потребама и захтевима компанија које послују на нашој територији,а самим тим ће компаније добити  стручно образоване кадрове, истакла је Ковачевић Суботички.

Присутнима се обратила  саветница министра за дуално образовање Габријела Грујић, која је похвалила сарадњу  компанија и школа у Пећинцима и нагласила да је реч о великој општини по  храбрости да међу првима постане лидер у спровођењу националног модела дуалног и предузетничког образовања .

Још од 2013. године увели су профил индустријски механичар уз велику подршку ГИЗ-а из Немачке. Прва генерација младих људи која је завршила тај профил данас је запослена у  компанији „Бош“. То су наши амбасадори. Они ће  преносити своје утиске и знање које су стекли – како су успели да се запосле одмах после свог школовања и тако остану у нашој лепој Србији, рекла је Грујић.

У име Техничке школе „Миленко Веркић Неша“ говорила је директорка Споменка Ракић. Она је истакла да дуално образовање у Техничкој школи већ годинама доприноси развоју ученика, али и друштва у целини.

Дуално образовање је најбољи спој теорије и праксе, имамо учење кроз рад у  реалном радном окружењу. На тај начин ученици ће бити спремни да одмах по завршетку средње школе добију посао, али ће истовремено бити  довољно оснажени да наставе школовање. Развојем дуалног образовања добијате стручна знања, као и стручне и социјалне компетенције“, изјавила је  Ракић.

Госте је поздравила и потпредседница омладинске организације „Spirit of Youth“, Јована Дрезга, која је подсетила да ова организација постоји већ 7 година и има активности у 12 различитих држава.

Седми пут је организована и  панел дискусија на тему дуалног и предузетничког образовања на којој су говорили саветница министра за дуално образовање Габријела Грујић, директорка Техничке школе „Миленко Веркић Неша“ Споменка Ракић. Дискусији су присуствовали  представници компанија „Бош“ , „Тримо инжињеринг“ и „Агена Технолоџи“.

Најмлађи су имали прилику да се опробају у фудбалу и баскету 3х3, као и да учествују у акцији „Згиб зона“, у којој град који уради највише згибова осваја реновирање дечијег парка или спортског игралишта по жељи.

Loading