ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Први час – да се не заборави 17. март 2004. године

Први час у свим школама у Србији посвећен је данас погрому Срба на Косову и Метохији, који се догодио 17. марта 2004. године. У основној школи „Петар Петровић Његош“ у Београду часу историје ученика осмог разреда присуствовали су министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин.

Данас је на Косову и Метохији апсолутна сегрегација, не постоји школа коју истовремено похађају Срби и Албанци, а међународна заједница много новца улаже у албанске школе, рекао је министар Шарчевић обраћајући се ученицима. „Најтеже је ученицима у енклавама, они живе у веома тешким условима и похађају школе које су заправо адаптиране куће. Управо тој деци и тим школама треба највише да помогнемо“, истакао је Шарчевић.

Министар Вулин је позвао сву децу да бар једном посете Косово и Метохију и виде цркве и манастире које су градили њихови преци, али и упознају своје вршњаке, виде у каквим условима живе и уче. „Децо немојте никада никога да мрзите и волите своју земљу“, поручио је Вулин.

Ученике из ОШ Петар Петровић Његош занимало је у каквим условима живе Срби са Косова и Метохије, колико је Срба остало да живи у јужној покрајини, да ли су обновљене светиње, како се деца школују.

Loading