ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Први школски час посвећен погрому Срба на Косову и Метохији

У свим школама у Србиjи данас jе одржан први школски час коjи jе био посвећен погрому Срба на Kосову и Метохији 17. марта 2004. године. Основну школу „Бановић Страхиња“ у Београду посетили су државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја проф. др Зорана Лужанин и  министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Aлександар Вулин, који су присуствовали првом часу.

Након што су погледали филм о дешавањима на Kосову и Mетохији 17. марта 2004. године ученици OШ  „Бановић Страхиња“ имали су броjна питања као што су: „Да ли jе неко одговарао за оно што се десило?“, „Kолико се Срба вратило?“, „Да ли jе нешто обновљено?“, „Шта су рекле велике силе на та дешавања?“

Државни секретар проф.др Зорана Лужанин коjа jе рекла да jе школа место коjа треба да обезбеди да будућност свих нас буде лепша и да децу науче праве вредности и да на томе раде целог живота.

„Зато нам jе драго што се учи из прошлости зарад лепше и сигурниjе будућности“, закључила jе Лужанин.

Министар Вулин је истакао да је „погром jе почео и престао на команду и време jе да сазнамо ко jе ту команду издао“. Срби се сећаjу мартовског погрома, каже он, и оно што jе урађено нашем народу не сме да се деси никоме и нигде више. Oн jе додао да мржња не сме да постане део данашње генерациjе.

Директорка школе „Бановић Страхиња“ Tатjана Новосел рекла jе да већина ученика те школе ниjе била рођена када се све то дешавало и да jе на просветним радницима да се сећаjу и да преносе деци.

Loading