ЋИРИЛИЦА | LATINICA

#Прво размисли – борба против дигиталног насиља

Поводом Међународног дана безбедности на интернету, Министарство просвете, науке и технолошког развоја, УНИЦЕФ и компанија Теленор представили су почетак нове кампање #Прво размисли и наставак сарадње у оквиру пројекта “Зауставимо дигитално насиље”.

Кампања која ће трајати годину дана почиње квизом такмичарског карактера о позитивним моделима понашања и комуникације на интернету и друштвеним мрежама. Током наредне четири недеље млади ће бити у могућности да на Фејсбук страници Бирај речи- Хејт спречи приступе апликацији #Прво размисли, а за најбрже и најуспешније у онлајн квизу обезбеђене су и вредне награде.

„Током претходне две године пројектом Зауставимо дигитално насиље обухваћено је више од 4000 ученика, као и више од 1000 наставника и исто толико родитеља. Досадашњи резултати показали су да је учешће свих сектора неопходно, као и континуирана сарадња школе, родитеља и деце. Иновативни концепт пројекта подразумева вршњачку едукацију, употребу дигиталних канала комуникације који су младима и најближи, и решења која ће осигурати да број деце и младих која поседују неопходна знања буде у сталном порасту“, рекла је Снежана Марковић, државна секретарка у Министарству просвете, науке и технолошког развоја.

#Прво размисли подржали су УНИЦЕФ-ови амбасадори Ана Ивановић и Александар Саша Ђорђевић, аутомобилиста Душан Борковић, кошаркаш Бобан Марјановић и блогер Борис Триван, који путем едукативних видео снимака пружају знања о дигиталној комуникацији и оснажују младе људе у њиховом усвајању, као и сигурнијем понашању на интернету.

„Већ осам година у Србији, Теленор је активни учесник растуће дигитализације друштва, са циљем да интернет учинимо доступним свима. Та позиција донела нам је и привилегију да се ангажујемо, и уз помоћ наших партнера интернет учинимо сигурнијим местом за све, а нарочито за децу и младе“, рекао је Уве Фредхајм, генерални директор Теленора Србије.

„Све више деце користи дигиталне алатке за учење, друштвено ангажовање и дружење. Међутим, путем њих се излажу и новим ризицима – насиљу, неприкладном садржају, непознатим људима, а ризик за њихов развој представља и прекомерна употреба дигиталних садржаја. Желимо да обезбедимо сигурност деце и младих у дигиталном свету, али и да им помогнемо да коришћењем дигиталних алата остваре своја права на образовање, информисање и лични развој. Ове промене су могуће само уз широко партнерство, а деца и млади морају да учествују у обликовању и предвођењу тих промена“, изјавио је Мишел Сен Ло, директор УНИЦЕФ-а у Србији.

Сара Бабић, ученица XIII Београдске гимназије и учесница претходних обука у оквиру пројекта, говорила је о младима као дигиталној генерацији и искуству у оквиру пројекта које јој је омогућило да научи како да на сигурнији и квалитенији начин приступа дигиталној комуникацији, и стечена сазнања пренесе својим пријатељима као вршњачка едукаторка.

Након премијерног представљања #Прво размисли видео снимака, Ана Мирковић, консултанткиња УНИЦЕФ-а и Смиљана Грујић, психолог и сарадница Јединице за превенцију насиља Министарства просвете, науке и технолошког развоја одржале су радионицу са око тридесеторо деце из београдских основних и средњих школа у форми симулације онлајн квиза, и у интеракцији са свим учесницима.

Loading