ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Путокази

Дуално образовање је од изузетне важности за државу Србију, развој  наше економије  и будућност младих људи, рекао је данас министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић на свечаном отварању 12. Међународног сајма образовања ”Путокази” у Новом Саду.

Министарство је последњих месеци интензивно радило на успостављању сарадње школа и компанија, многи послодавци су анимирани и да се укључе у дуално образовање , истакао је министар Шарчевић. Он је поновио да се први пут плану уписа у средње школе приступа на одговоран начин, начин који ће младим људима обезбедити извесније радно место и  сигурнију будућност.

Два су циља Сајма, промоција образовања за све и афирмација доживотног образовања. Ове године акценат је на дуалном образовању и могућностима унапређења и развијања сарадње школа и факултета, на једној, и привреде, на другој страни. Свечаном отварању сајма присуствовали су председник покрајинске скупштине Иштван Пастор и покрајински секретари за образовање и науку.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја кроз  учешће на 12. међународном сајму образовања представиће примену модела дуалног образовања заступљену у школама и на факултетима широм Србије. На непосредан начин, кроз конкретне примере, биће представљени различити модели дуалног образовања, предузетништво у школама и ученичке компаније. Посетиоцима Сајма школе ће приказати проверене моделе развоја ученика, који ће по завршетку свог средњошколског образовања, гимназијског или стручног, бити спремни дазнања стечена у школи користе у сложеним условима живота и рада. Своје моделе развоја компетентних ученика, стручњака и предузетника представиће гимназије, средње стручне школе из области трговине, техничких и машинских наука, медицине, угоститељства и туризма.  А да се прича о дуалном образовању не завршава на средњошколском нивоу образовања, својим представљањем на штанду Министарства приказаће факултети из Београда, Ниша и Зрењанина. Последњег дана Сајма, примену модела дуалног образовања у области пољопривреде представиће средње школе из Шапца, Ваљева, Свилајнца и Пожаревца.

Првог дана Сајма на штанду Министарства посетиоцима су успешну сарадњу у области образовања представили  Трговачка школа Београд и Техничка школа Ужице и њихови партнери, компаније ВИП, Универекспорт, Делезе група, Атлас и Матис. Још једну потврду да дуално образовање није резервисано искључиво за средњу школу дали су професори и студенти Факултета организационих наука у Беогаду и Електронског факултета из Ниша.

Loading