ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Радићемо на томе да се повећају плате у октобру

Mинистар просвете, науке и технолошког развоја Mладен Шарчевић присуствовао је данас седници Републичког одбора Синдиката образовања Србије. Mинистар jе подсетио да jе влада у понедељак, 29. августа, донела одлуку о исплати закинутих зарада просветарима током лета прошле године и додао да ће од динамике рада трезора зависити када ће  таj новац бити исплаћен.

„Радићемо на томе да се примени повећање у октобру, али и да сагледамо могућности државе да се повећа буџет за плате у 2017. године“, рекао jе Шарчевић након саднице Републичког одбора Синдиката образовања Србиjе.  Kако jе навео, ако просвета буде успешна у рационализациjи, онда има право и да тражи повећање зарада.

Говорећи о протесту Униjе сидиката просветних радника Србиjе, министар jе рекао да такав скуп има смисла, jер просветари на таj начин указуjу да држава треба више да брине о образовању. Са синдикатима, додао jе, направљена jе добра сарадња, апострофирани су проблеми и већ реализовано оно што jе било могуће.

„Имамо потребу да уредимо платне разреде, правимо систем квалитета где ће они бољи аплицирати за више“, нагласио jе Шарчевић. Oн jе представницима Синдиката рекао да ће приоритет бити обука просветних радника у наредном периоду jер jе, како jе рекао, „боље добар наставник у лошим условима него обрнуто“.

Поглавља у преговорима са EУ коjа се тичу просвете – 25 и 26, могу бити одмах и затворена што отвара, како каже министар, могућност финансирања разних просветних проjеката из предприступних фондова. Председница Синдиката Oбразовања Србиjе Валентина Илић захвалила се министру Шарчевићу што је издвојио времена да присуствује седници Републичког одбора синдиката.

Loading